The Dio Album” на Gilbert, който обхваща 12 песни на Rainbow, Black Sabbath и солови творби на покойния вокалист, ще пристигне на 7 април

Paul Gilbert обяви The Dio Album – пълноценен трибют албум на Ronnie James Dio, който ще бъде издаден в чест на наследството на покойния хеви метъл великан. Покривайки множество епохи от легендарната кариера на Dio – от дните му в Rainbow и Black Sabbath до соловата му работа – в рамките на 12 песни, “The Dio Album” трябва да пристигне на 7 април чрез Mascot Label Group.

Трибютният албум на Dio от Gilbert идва като доста голяма изненада, като се има предвид, че собствената смесица от стилове на Гилбърт, както с неговите групи Mr. Big and Racer X и неговият собствен солов материал е в драстичен контраст с музиката, която Dio защитаваше и с която е запомнен. Гъвкавостта и способността на Gilbert да се адаптира към всяка музикална обстановка са в собствена лига, така че няма съмнение, че почитта му към Dio ще бъде нон-стоп метъл и тежки сола в памет на покойния вокалист.

Концепцията за трибютен албум на Dio, според Gilbert, се ражда след малко, но запомнящо се преживяване: докато шофира, той вижда бейзболна шапка с думата “Dio”, отпечатана отпред. Очевидно свидетелството на тази шапка “накара сърцето му да започне да бие по-бързо в момент на неочаквана, неподправена радост”.

Тогава Gilbert решава да събере цял албум от песни на Dio, които да уловят същата „сурова енергия и вълнение“ – въпреки че знаеш, че задачата ще бъде особено трудна, като се имат предвид трудностите, с които ще се сблъска, опитвайки се за да преведе властните вокали на Dio в инструментална китара. Такива преводи се извършват чрез дисекция на мелодиите на Дио фраза по фраза и ред по ред, в опит да се докосне вярно енергията и емоцията на оригиналните песни.

Всъщност предизвикателството да се овладеят нюансите на Dio се оказа толкова трудно, че принуди Gilbert да се откаже от част от острата като бръснач техническа прецизност, която най-често се свързва с неговото свирене.

Свиренето на всички тези метъл рифове като Stand Up and Shout, Neon Knights и Kill the King ме побиха сериозни тръпки“, разсъждава Gilbert. „Китарните партии на Ritchie [Blackmore], Tony [Iommi] и Vivian [Campbell] ме карат да настръхвам. Тези невероятни рифове са стоманените греди на песните, върху които се крепи всичко останало“, продължи той. „Мина известно време, откакто бях толкова дълбоко в свиренето на метъл ритъм китара и имах чувството, че изравям златни късчета огън с магическа платинена лопата. Китарните сола в тези песни идваха крещящи от далечни планински върхове. Ritchie, Tony и Vivian поставиха стандарта спиращо дъха високо.”

Проектиран от Zach Bloomstein, The Dio Album вижда Gilbert да изпълнява всички инструменти в албума, с изключение на барабаните, които са доставени от Bill Ray.

Що се отнася до песните, които ще бъдат включени в албума на Dio, забележителните включвания включват заглавната песен от соловия албум на Dio от 1984 г. “The Last in Line“, “Lady Evil” и “Country Girl” на Black Sabbath и “Kill the King” на Rainbow.

Пълен списък с песни в “The Dio Album” можете да намерите по-долу.

Paul Gilbert “The Dio Album

1. Neon Knights
2. Kill The King
3. Stand Up And Shout
4. Country Girl
5. Man On The Silver Mountain
6. Holy Diver
7. Heaven And Hell
8. Long Live Rock ‘N’ Roll
9. Lady Evil
10. Don’t Talk To Strangers
11. Starstruck
12. The Last In Line