Der Hunds ще обиколят клубовете в страната с трибют на Chris Cornell и посланието, че депресията е лечима

Стартира информационната кампания “Обещание за живот” в подкрепа на хората с депресия. Кампанията се организира от PR Care и рок група Der Hunds в памет на легендарния рок музикант Chris Cornell (Soundgarden / Audioslave), който сложи край на живота си след концерт в Детройт на 18 май 2017 г. Няколко месеца по-късно, на рождения ден на Cornell, се самоуби и близкият му приятел и колега Chester Bennington – вокалист на Linkin Park. Името на кампанията идва от песента на Cornell “The Promise” и е с подкрепата на офиса на Световната здравна организация (СЗО) – България и Националния центърът за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) .

На пресконференция в столичния клуб „Перото” психиатри подчертаха колко значим социален проблем е депресията. „В България всеки пети човек страда от психично разстройство, като всеки седми е засегнат от депресия” съобщи доц. Михаил Околийски , експерт към Световната здравна организация. Д-р Румяна Динолова от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) посочи, че хората бъркат депресията със всяко чувство на тъга: „Истината е, че депресията засяга и емоциите, и поведението, и мисловните функции на човека. Основните симптоми са понижено настроение и невъзможност да изпитваш щастие, лесна уморяемост и ниска работоспособност, нарушения на съня – или будуваш, или спиш прекалено много. Понеже депресията е свързана и с понижена способност за концентрация и проблеми с паметта, тя погрешно се приема за деменция при възрастни хора. Когато симптомите на депресия не отшумяват в продължение на две седмици, човек трябва да потърси професионална помощ”.

Д-р Захари Зарков подчерта, че нито един психиатър не желае и няма право да въдворява пациентите си в психиатрични заведения. „Това са необосновани страхове сред хората. Ролята на психиатъра или на психотерапевта е да изслуша пациента и да установи проблема. Едва тогава ще предложи лечение, което включва психотерапия и медикаменти и което се прилага само с изричното съгласие на пациента”, добави д-р Зарков.

Стигмата над психичноболните в България е една от причините хората да не търсят професионална помощ или да я търсят не там, където трябва, обясни д-р Владимир Наков: „Хората не се притесняват да отидат при невролог с довода, че имат проблем с нервите, но не ходят на психиатър или психолог, защото трудно биха признали, дори пред близките си, че имат психично страдание”.

Експертите бяха единодушни, че никой не е застрахован да изпадне в депресия в някакъв период от живота си. Това се случва поне на 20% от всички хора. Но рисковите възрастови групи са юношите и хората над 60 години. „Юношите винаги преживяват силно и с повишен интензитет емоциите си и понеже нямат достатъчно житейски опит, трудно се справят с негативните преживявания. Доц. Околийски обърна внимание, че и децата се самоубиват, обикновено от любовна мъка. „Българските деца не са научени как да говорят за чувствата си, как да изразяват емоциите си. Доказано е, че човек със суисидни мисли винаги намира начин да ги сподели – на шега или като сън. Това е знак към близките хора да помогнат и този знак трябва да се разпознае навреме”, каза доц. Околийски.

Фронтменът на Der Hunds Боби Косатката сподели: „Имам няколко сблъсъка с депресията на близки хора. Имах такъв случай и в семейството преди две години. А когато това завърши със самоубийство, шокът е невероятен. Българската мъдрост за такава ситуация се изчерпва с поговорката „В дома на обесения не се говори за въже”. Но истината е, че трябва да се говори. Защото на всеки 40 секунди по светя някой се самоубива след депресия. Ако се говори, може да се помогне”. Въпреки, че години наред са свирили различни парчета на Chris Cornell , Der Hunds споделят, че отново са били вдъхновени и разтърсени от заряда на неговата музика.

„За целия екип , който работи по кампанията споменът за миналогодишния първи и последен концерт на Chris Cornell в Пловдив е все още ярък и ние отказваме да повярваме, че нашият любим музикант вече не е сред нас. Но искаме да погледнем и от слънчевата страна на живота, така както Chris Cornell го правеше с музиката си. Надяваме се информационната кампания „Обещание за живот“ – в подкрепа на хората с депресия“ да помогне и да ограничи случването на подобни трагедии“, споделиха от PR Care.

Боби Косатката и група Der Hunds ще продължат кампанията „Обещание за живот“ с трибют на песните на Chris Cornell. Музикантите са подготвили над 30 парчета от творчеството на големия рок музикант. Първият е на 12 октомври в столичния клуб „Терминал 1”, а следващите са на 10 ноември в клуб „Void“ в Пловдив, на 11 ноември в „Бар без име“ в Бургас, на 1 декември в клуб „Vintage 33“ във Варна и на 2 декември в бар „Rocka Rolla“. В паузите на програмата ще се прожектират образователни клипове за депресията, как да помагаме на себе си и на близките си. Те са предоставени от Световната здравна организация и Национален центърът за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) .

Забележка: Проектът е напълно свободен от корпоративно финансиране и други интереси. Кампанията е изготвена от идейни и духовни съмишленици. Тепърва се надяваме на подкрепа и развитие на темата, така че повече хора да бъдат информирани, за да могат да помагат на себе си и близките.