Dusty Hill, басист и дългогодишен член на ZZ Top, почина на 72 -годишна възраст.

„Опустошени сме от новината, че нашият compadre, Dusty Hill, е починал в съня си у дома в Хюстън, Тексас“, заявиха в изявление членовете ZZ Top Billy Gibbons и Frank Beard.

„На нас, както и на легиони фенове на ZZ Top по целия свят, ще ни липсва неготово непреклонно присъствие, неговата добра природа и посветеност за ZZ Top. Завинаги ще бъдем свързани с неговото „Blues Shuffle in C.“ Ще ни липсваш много, амиго”.

По-рано през седмицата стана ясно, че 72-годишният басист ще пропусне част от северноамериканското турне на групата. “Billy и Frank искат да споделят, че Dusty, техният безстрашен басист, ще направи малко отклонение към Тексас, за да обърне внимание на проблем с тазобедрена става”, обявиха момчетата на 24 юли. “Очакванията им са за бързо възстановяване и скоростно присъединяване отново към групата. Желанието на Dusty е шоуто да продължи”, допълниха те и обявиха избора на заместник, в лицето на Elwood Francis, техен доверен китарен техник през изминалите 20 години.

Joseph Michael Hill, както е истинското му име, е роден в Далас. Заедно с Gibbons и Beard те основават ZZ Top, като се смята, че именно Dusty Hill е настоявал групата да свири рок.

Стилът им е определян повече като блус-рок, но ZZ Top се откроява не само с характерните бради и слънчеви очила, а и с хитове като “Gimme All Your Lovin’“, “Legs“, “Sharp Dressed Man” и “Cheap Sunglasses“.

Те останаха особено популярни в продължение на няколко десетилетия в края на миналия век. През 2019 г. групата празнува 50 години на сцената с турне и документален филм. 15 години по-рано – през 2004 г. тримата бяха приети в Залата на славата на рокендрола.