Всяка година се обръщаме назад, за да си припомним добрите и лошите моменти.

Смъртта е част от ежедневието и независимо дали искаме, се налага да се разделим с някои от кумирите си. Нека си припомним тези, които изгубихме през 2021-ва:

Gerry Marsden

(24 септември 1942 – 3 януари 2021)

Лидерът на ранните рокендрол герои Gerry and the Pacemakers Gerry Marsden почина на 3 януари 2021 г. на 78 години след кратко заболяване. The Pacemakers бяха съперници и приятели на The Beatles в родния им Ливърпул през 60-те години на миналия век и записаха поредица от големи хитове, включително „Ferry Cross The Mersey“, „How Do You Do It?“, „I Like It“ и кавър на „You’ll Never Walk Alone“, която се превърна в химн на ФК Ливърпул и Селтик. Paul McCartney разказва: “Gerry беше приятел от ранните ни дни в Ливърпул. Той и групата му бяха най-големите ни съперници на местната сцена. Неговите незабравими изпълнения на „You’ll Never Walk Alone“ и „Ferry Cross the Mersey“ остават в сърцата на много хора като напомняния за едно радостно време в британската музика…”

Alexi Laiho

(8 април 1979 – 29 декември 2020))

Бившият фронтмен на Children of Bodom Alexi Laiho почина на 41 години, след като се бори с многобройни здравословни проблеми в продължение на няколко години. Новината за смъртта на феноменално талантливия китарист и певец беше обявена от Nuclear Blast Records на 4 януари 2021 г., но той е починал през последната седмица на 2020 г. Те написаха: „Един от най-известните китаристи в света, Alexi Laiho, почина. Музикантът, най-популятен като фронтмен на Children Of Bodom, почина в дома си в Хелзинки, Финландия, миналата седмица. Laiho е страдал от многобройни здравословни проблеми през последните си години.”

Tim Bogert

(27 август 1944 – 13 януари 2021)

Басистът на Vanilla Fudge, Cactus и Beck, Bogert & Appice Tim Bogert почина в сряда, 13 януари 2021 г. на 76-годишна възраст. Известен с иновативното си свирене, новината за смъртта на Tim Bogert беше съобщена от неговия близък приятел и колега от групата Carmine Appice, който каза: „Tim беше единствен по рода си басист. Той вдъхнови много, много басисти по целия свят. Той беше толкова голям майстор и въведе ново ниво на виртуозност в рок баса. Никой не е свирил като Tim.”

Sylvain Sylvain

(14 февруари 1951 – 13 януари 2021)

Китаристът на New York Dolls Sylvain Sylvain почина на 69 години на 13 януари 2021 г. след две и половина годишна битка с рак. Певецът на New York Dolls David Johansen каза: „Най-добрият ми приятел от толкова много години, все още си спомням първия път, когато го видях да скочи в репетиционното помещение/магазин за велосипеди с чанта и китара направо от самолета, след като беше депортиран от Амстердам , веднага го обикнах. Ще ми липсваш, стари приятелю. Ще поддържам домашните огньове да горят. Сбогом Syl, мой стар приятел.”

Hilton Valentine

(21 май 1943 – 29 януари 2021)

Hilton Valentine, водещ китарист на трансатлантическите завоеватели на класации от 60-те години на миналия век The Animals, почина в петък, 29 януари 2021 г. Той беше на 77 години. Роден в Норт Шийлдс, Valentine създава The Animals през 1963 г. заедно с вокалиста Eric Burdon, басиста Chas Chandler, органиста Alan Price и барабаниста John Steel. Valentine постигна поредица от огромни хитове с The Animals, включително ‘We Gotta Get Out of This Place’, ‘It’s My Life’, ‘Inside Looking Out’, ‘I’m Crying’ и ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’, въпреки това той може би най-добре си спомня за това, че изсвири емблематичния китарен риф в хит номер едно на групата; кавърът им на традиционната песен „The House of the Rising Sun“. Заедно със своите колеги от групата The Animals, Valentine беше въведен в Залата на славата на рокендрола през 1994 г.