12.6 C
Sofia
Monday, May 10, 2021
Home Events Акага: 27 години на сцена – 9 октомври 2018 – Зала 1, НДК, София

Акага: 27 години на сцена – 9 октомври 2018 – Зала 1, НДК, София

Акага или една от най-популярните български групи, сформирани в началото на 90-те, ще отпразнува своя 27ми рожден ден с мащабен концерт на 9 октомври в зала 1 на НДК. Шоуто ще припомни на феновете апогея на българската, различна и смела музика. На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите, които Акага има вече 27 години.

Групата се сформира като изцяло инструментална през 1991 г. и осъществява мечтата й да изпълняват стил напълно непознат за България. Дързък експеримент на приятели от Музикалната Академия в София, който обаче само за година налага името Акага и го превръща в символ на качествения съвременен български звук. Още през 1992 г. издават два албума и са поканени от проф. Хачо Бояджиев да станат група на Националната телевизия. Включват се в разнообразни фестивали и почти всички джаз форуми в страната, включително и най-добрия джаз фестивал в Монтрьо. С годините издават 6 албума, пътуват многократно за участия в Европа и Русия, където свирят със Софийска филхармония и „Мистерията на българските гласове“ в Болшой театър. От 2007г. правят големи концерти и в НДК, като се очаква този на 9 октомври да бъде един от най-мащабните проекти.

Концертът ще представлява мултимедийно шоу и ще обхване отделни периоди от развитието на Акага. На огромни екрани ще бъдат излъчвани непускани до този момент архивни кадри на групата, съчетани със съвременна визия. В юбилейния спектакъл ще вземат участие някои от най-успешните български музиканти, които са били част от Акага през всички тези години. Сред тях са Ясен Велчев от група „ТЕ“, който свири в Акага в продължение на 10 години, Цветан Недялков от „Ку-Ку Бенд“, Кристиян Александров, някога барабанист на групата, а в момента един от най-изявените джаз пианисти в Канада и носител на „Грами“ за джаз албум, Калин Вельов и още много други. На сцената ще си партнират и артистите Станимир Гъмов, Митко Павлов и Камен Алипиев, неразривно свързани с групата. По време на шоуто феновете ще се насладят и на някои други обичани и изявени български певци, с които Акага има съвместни проекти.

От 11 години Акага е в постоянен състав – Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), Красимир Кирилов-Джоджо (тромбон, вокал), Димитър Митев-Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

На концерта на 9 октомври в зала 1 на НДК посетителите ще могат да закупят и новия албум на групата, който ще бъде издаден на винил специално за юбилея. Билети на цена от 15 лв. от 50 лв в OMV и мрежата на Eventim.bg.

The event is finished.

Date

09 Oct 2018
Expired!

Time

20:00 - 23:00

Cost

лв15-50

More Info

Read More

Location

Национален дворец на културата
Category
REGISTER

Next Event

QR Code
error: Alert: Content is protected !!