14.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023
Home Events - RockTheNight.eu Les Francofolies – 16-17 юни 2023 – Гребна база, Пловдив

Les Francofolies – 16-17 юни 2023 – Гребна база, Пловдив

Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година у нас, в Пловдив на Гребната база на 16 и 17 юни.

Сред първите големи имена, потвърдили участие на българското издание на фестивала, са Imany, LP, Maitre Gims, Helena Paparizou, La Caravan Passe, Shouse & Bon Entendeur. Очакват се още популярни артисти да се присъединят към събитието в Пловдив.

Фестивалът “Les Francofolies” /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, “Ле Франкофоли” се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 е възстановен в България, след почти 20-годишно отсъствие.

Билети за фестивала може да откриете в мрежата на Eventim.bg, EasyPay.bg и Еpaygo.bg. на промо цени от 90 до 130 лв.

===

🇧🇬ФРАНКОФОЛИ СЕ ЗАВРЪЩА 🇨🇵

🔊От тази година най-големият франкофонски фестивал – Франкофоли, се мести в града на тепетата Пловдив и ще посрещне своята публика на Гребната база на 16 и 17 юни ✅

👉След 5 супер успешни издания в Благоевград, една от изненадите на Франкофоли тази година е новото място на провеждането му. През 2023 -та, за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, ще има открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. “Капана” , както и в отдалечени от градския център места.

Събитието е част от програмата „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерството на културата, Министерството на Външните работи, Министерството на образованието, Министерството на туризма, Френското посолство в България.

През февруари на специална пресконференция в Пловдив ще бъдат обявени участниците в програмата на музикалното събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала. Екип на френската телевизия TV5 Monde ще излъчва събитието от Пловдив, като по време на престоя си ще посети и знакови културно-исторически забележителности.

Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. По традиция е включен образователният ни модул, в който участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. След кто през 2019 беше изградена специална свена за хората в неравностойно положение, сега програмата включва и събития, специално за тях. Разбира се отново ще има и арт ателиета, ще бъде представена френската кухня и традиции.

Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.

До момента в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Припомняме, че през 2017 г. фестивалът ни беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура, според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

През 2019г., в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 души българска и международна публика, а хотелите бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

The event is finished.

Tags:

Date

16 - 17 юни 2023
Expired!

Time

18:00 - 23:00

Location

Гребен канал, Пловдив
Гребен канал (Гребна база) Пловдив, bulevard "6-ti septemvri", Пловдив, Bulgaria
Category

Organizer

Francofolies de Bulgarie
Website
https://francofoliesbg.eu/

Next Event

Weather

Плътна облачност
Плътна облачност
18 °C
Wind: 11 KPH
Humidity: 52 %
Feels like: 18 °C
QR Code
error: Alert: Content is protected !!