Tobias Forge първоначално замисля предстоящото EP на Ghost като пълен албум, а „остатъците“ включват кавъри на песни на Motorhead, Rush, U2 и Misfits.

С изненадващото издаване на техния кавър на Genesis на “Jesus He Knows Me” вчера, 9 април и примамливата перспектива да чуете какво е направила групата на Tobias Forge с класически песни на Iron Maiden, Television, The Stranglers и Tina Търнър за предстоящото им EP Phantomime, планирано да излезе на 18 май, това е добър момент да станете фен на Ghost.

Но това не е всичко: ново интервю с Forge в NME носи както добри, така и лоши новини за последователите на месиите на окултния рок. Добрата новина? Разкритието, че Ghost са записали кавъри на класически песни на Rush (“Distant Early Warning“, първоначално включена в албума на канадското трио от 1984 г. “Grace Under Pressure“), Misfits, U2 и Motorhead, като последната е пиано-версия. Лошата новина? Tobias Forge не казва кога, къде или дали ще можем да чуем тези все още неиздадени песни.

В интервюто Forge разкрива, че е записал песните, докато той и продуцентът Klas Åhlund са били потопени в създаването на “Impera“, текущия албум на Ghost, Impera, който беше издаден през март миналата година.

По време на демо-фазата на “Impera” продължих да работя върху демо песни за това, което току-що нарекох „албум с кавъри“, казва той. „Първоначално идеята беше да имам 10 песни в този албум с кавъри, защото исках да направя цял албум и той щеше да допълва по някакъв начин Impera.“

Първоначално изборът беше малко по-еклектичен“, разкри Forge. „Вижте, няма да навлизам в големи подробности за тях, защото може да използваме някои от тях на по-късен етап. Но в общи линии беше като пиано версия на песен на Motorhead. Имаше [също] песен на Misfits, която беше наистина страхотна и песен на U2. Записахме всичко. Всъщност направихме наистина завършено демо на “Distant Early Warning” на Rush и тогава след “Impera” си казах: „Искам да направя рок EP. Едно чисто рок EP!‘”

Решението да се съкрати този възможен албум от 10 песни до дължината на EP дойде, когато Forge осъзнава, че е доста “изпържен” от сесиите с албума Impera. „Мислех, че някак си ще премахна някои от по-експерименталните неща и просто ще се съсредоточа върху рок песните – тези, които са енергични“, казва той пред NME. „Имаше дори инструментални кавъри – истински инструментали! Но просто исках да направя нов запис, който да е възможно най-различен от “Impera” – бърз и сравнително лесен.“

Що се отнася до бъдещите планове на Ghost извън “Phantomime“, Forge беше малко по-малко лаконичен, но “тийзва” с перспективата за „ново лице“. „Е, искам да кажа, че всичко винаги се променя“, казва той. „Нищо никога не трае вечно… Всичко има своя причина и нещата винаги ще се случат. Просто трябва да се справим с тях, нали? Това означава ли, че всичко свършва? Не. Означава, че има само ново лице за това…”