Новият студиен албум на шведската театрална метъл група Ghost е кръстен “Impera” и излиза днес, 11 март чрез Loma Vista Recordings.

Миналата есен ръководителят на групата Tobias Forge описа този запис като концептуално вдъхновен от „възхода и в крайна сметка неуспешните опити и падения на империите“.

Impera” предвещава предстоящото пристигане на най-новото превъплъщение на Forge, Papa Emeritus IV, което дебютира в края на предишния цикъл на турнета на групата. Предварителните поръчки за албума са достъпни тук.

Групата представи новия албум със специален лайв стрийм:

Подкрепен от непрекъснато променящ се състав от неидентифицирани музиканти, в ролите на Nameless Ghouls, Forge изглежда рядко е търсил помощ от известни музиканти (с изключение на Dave Grohl).

Изглежда, че не е така в предстоящия албум на Ghost “Impera” (излизащ на 11 март). Шведският окултен метъл бенд е подпомогнат от китарите на Fredrik Åkesson от Opeth в тази предстояща афера. Åkesson бе привлечен да запише част от китарите за този запис, добавяйки собствен усет към части, първоначално написани от Forge.

Говорейки наскоро с Loudwire за това и неговия творчески процес, Forge разказва:

…Аз съм малко майстор на всички занаяти, когато става въпрос за студийна работа. Аз съм добър барабанист, басист, способен китарист, но не съм виртуоз.

Този път всъщност дойде друг китарист, който свърши огромната работа по действително преправяне на всичко. Свирил съм на китара през целия си живот, но за разлика от повечето китаристи, които са в успешни групи, те свирят на турнета. Правя цял куп други неща, така че почти всеки път, когато започна да започна да пиша отново, да правя демо-записи и да правя предварителна продукция, бързо трябва да се издигна отново на ниво.

По време на турнета например свиря предимно на барабани, всъщност в репетиционна стая отзад, което обикновено правим като загряване. Част от ежедневните ми упражнения да свиря на барабани в продължение на час, но съм склонен да забравям да свиря на китара. Когато правих този запис, демо-записите диктуваха какво да свиря – трябваше да разбера това и да намеря начини да преработя и събера нещата.

Но когато става дума за действително изпълнение, поканих моя приятел Fredrik Åkesson, китаристът на Opeth. Той е от типа хора, които свирят по пет часа всеки ден. Той е толкова невероятно талантлив. Той може да направи по страхотен начин всичко, което съм записал на демо лента, и може да го направи с усет.

Може да слушате целия албум тук:

Ghost – “Impera”:

01 – “Imperium”
02 – “Kaisarion”
03 – “Spillways”
04 – “Call Me Little Sunshine
05 – “Hunter’s Moon
06 – “Watcher In The Sky”
07 – “Dominion”
08 – “Twenties
09 – “Darkness At The Heart Of My Love”
10 – “Griftwood”
11 – “Bite Of Passage”
12 – “Respite On The Spitalfields”