Dubioza Kolektiv – шарената шайка от Босна, идва в София след малко повече от месец за голям концерт в Арена София (Колодрума).

Тази година най-успешната в международен план босненска група Dubioza Kolektiv празнува две десетилетия на работа. От първото им представяне през 2003 г. и първия албум през 2004 г. до сегашния “Agrikultura” те са записали 10 албума, 1 миниалбум и 1 двоен LP на живо. Изпълнявайки почти всеки меридиан, те са изнесли над хиляда концерта в 42 държави, а броят на уличните и ad hoc изпълнения е неизмерим.

След пандемичната пауза, по време на която те продуцираха 17 епизода от „Шоуто под карантина“ за своите фенове, а постпандемичното турне на Dubioza Kolektiv, „Отново на пътя“, стартира през март миналата година и до края на декември те проведоха почти 100 концерта в 23 държави.

Dubioza Kolektiv @ Arena Armeec, 2017

Очакваме ги на 5 юли за голям концерт в Арена София (Колодрума), а преди това зададохме няколко въпроса на Brano Jakubović. Ето какво разказа той:

  • Какво е по-важно за вас: да следвате собственото си развитие, собствения си стил или да правите музиката, която феновете искат?

В идеалния случай се стремим да постигнем и двете едновременно. Когато създаваме нещо, на което наистина се наслаждаваме и това се харесва на феновете, бинго! Въпреки това, ако нашите фенове не го харесват, но ние сме доволни от резултат, това пак е добре, просто не е достатъчно.

  • Коя е песента, която най-добре описва Dubioza Kolektiv?

Според мен “No Escape (from Balkan)” е песента, която най-добре описва Dubioza Kolektiv.

  • Какво се появява първо при вас  – текстът или мелодията?

Нямаме правила или формули за нашия процес на писане на песни. Понякога може да бъде вдъхновено от забавно клипче в YouTube. В последния ни албум “Agrikultura” идеята за песен дойде от видеоклип, в който фермер стартира трактор и можете да чуете, че двигателят работи като прост ритъм. Когато чух това, песента “Traktorska Mašina” беше написано в следващия час.

Dubioza Kolektiv @ Street Mode Festival, Thessaloniki, 2017
  • Кой е най-добрият концерт който си посещавал?

Най-добрият концерт, на който съм присъствал, и концертът, който промени живота ми, беше преди повече от 20 години. По това време бях член на четиричленна електронна група.  Manu Chao & Radio Bemba Sound System имаха шоу в Сараево и след невероятния концерт имах възможността да поговоря с Manu. Разбира се, като всеки млад музикант се оплаках за липсата на техника и мизерния компютър, на който не ми стигат каналите за записване. Тогава Manu взе от тур бута си един малък  осем-канален HD рекордер, на който са записани албумите “Clandestino” и “Proxima Estacion Esperanza”. Тогава ми каза, че ако имаш добра песен, тя ще се побере и на осем канала.

  • Ако бъдеш осъден на смърт, коя песен ще искаш да чуеш за последно?

Бих избрал “Always Look on the Bright Side of Life” на Monty Python.

Dubioza Kolektiv @ Arena Armeec, 2017
  • Психичните заболявания са голям проблем, особено през последните няколко години. Какво правиш, за да релаксираш по време на турне?

Ние сме хора, които наистина обичат да свирят и да пътуват. Това е смисълът на живота ни. Не сме група, която се оплаква от това, или онова по време на турне.  Опитваме се да се наслаждаваме на всеки момент, защото сме късметлии, че работим това, което нистина обичаме. Просто ни дайте инструменти и сцена и ето – безкрайно щастие! Но ако трябва да споменем психични проблеми, те бяха много по-сериозни по време на пандемията, когато не можехме да свирим пред хора,. Ето защо създадохме онлайн предаване Dubioza Kolektiv Quarantine,  за да си помогнем да мине през този луд период и да се опитаме да забавляваме хората, които също бяха затворени по домовете си.

  • Кои песни получават най-голям отзвук от публиката на концертите на живо?

Зависи в коя част на света свирим,  местния език и дори каква е атмосферата. Опитваме се да свирим различни песни и да имаме сет лист за различни случаи. Понякога свирим на шумни и големи сцени, но също можете да ни видите да свирим акустични сетове на улицата или в бар.

Dubioza Kolektiv @ Hills Of Rock: Sofia, 2022
  • Ако можехте да „откраднете” албум от друга група и да го направите свой собствен и във вашия стил, кой албум щяхте да изберете?

Бих избрал “Тhriller” на Michael Jackson, защото това е най-продаваният албум на всички времена. 🙂

  • Случвало ли ви се е да свирите пред трудна публика и как успявате да разчупите атмосферата?

Имаме най-доброто решение за този вид ситуации. Започнахме да произвеждаме собствена ракия, която кръстихме “Maksuzija”. Aко имаме трудна тълпа, просто изпращаме няколко бутилки наоколо и някак си по чудо партито започва за нула време.

Dubioza Kolektiv @ Street Mode Festival, Thessaloniki, 2017