Impaled Nazarene са от онези екстремни групи, които постоянно са в някакъв конфликт. Най-често с останалата част от света, отколкото със себе си. Защото позицията им е точна и ясна. И те още веднъж я заявяват в новия им албум „Eight Headed Serpent”, който излезе през май 2021. Интересно е, че от предишния „Vigorous and Liberating Death” годините без нов дългосвирещ диск за групата са седем. Това е най-голямата пауза между два албума, допускана някога от бандата. Е, „Eight Headed Serpent” е вече факт, а единственият, който помни началото на бандата, вокалистът Mika “Slutti666” Luttinen, даде специално интервю за От другата страна.

Интервюто с Mika „Slutti666” Luttinen (Impaled Nazarene) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 25.10.2021 година.

От другата страна – Привет, Mika, новият албум на Impaled Nazarene „Eight Headed Serpent” звучи като ранните години на групата, като изключим качеството на продукцията, разбира се.

Slutti666 – На първо място бих отбелязал, че „Eight Headed Serpent” е комбинация от всички предишни албуми на бандата. В него се съдържа бруталността на първите ни два диска, но в същото време в него можеш да откриеш пънк елементите, каквито има по-специално в „Latex Cult”, а той наистина е представен в новия. По някакъв начин доста си поиграхме с продукцията. Не искам да използвам термина „блек метъл”, но в „Eight Headed Serpent” продукцията е точно в тази посока, ако трябва да правя сравнения с предишните ни няколко диска. От друга страна дължината на песните е същата, както в последните няколко албума. Ние никога не сме създавали наистина продължителни песни. Когато сме в репетиционната и изглаждаме новите композиции, винаги се шегуваме с тяхната дължина. Най-често една песен на Impaled Nazarene е по 2 минути и 20 секунди. Когато пишем нова музика, постоянно се изненадваме, защото почти всяка нова песен е по 2 минути и 20 секунди. Това е типичната дължина за нашите композиции. Но да се върна на диска. Хората, които са чули албума и тук говоря основно за журналистите, коментират, че им напомня „Ugra-Karma”. На мен обаче това ми се струва странно твърдение, защото „Eight Headed Serpent” не ми звучи толкова много като него. Най-малкото, ако изпадна в сравнения, песните в „Ugra-Karma” са доста по-дълги. В него има няколко по 5 минути. Може би пък съм твърде навътре в новия диск на Impaled Nazarene, за да мога обективно да твърдя, че не прилича на първите албуми на групата.

От другата страна – 31 години по-късно и с влиянието на пандемията, промени ли се по някакъв начин композирането на музика при Impaled Nazarene?

Slutti666 – Не, от „Latex Cult” работим по една и съща формула. Всеки пише вкъщи, което означава всички от групата създават музика. Композираме вкъщи и на репетициите представяме почти напълно завършени песни. Просвирваме ги и ако е необходимо променяме нещо. В същото време сме заедно толкова много време, че спокойно можем да си кажем, че идеята на някого не струва нищо. И тогава не я използваме. По време на пандемията нещата стояха по следния начин – аз написах три песни и тук говоря за музиката, басистът ни Mika “Arkki” Arnkil – четири, китаристът ни Tomi Ullgrén – три, колкото създаде и барабанистът ни Reima Kellokoski. И ги запазихме по начина, по който ги чухме. Не променихме нито един елемент от тях по време на репетициите. Нито един. Всички сме на мнение, че това са страхотни парчета. И четиримата се допитвахме до останалите за мнението им. Приехме предложените идеи такива, каквито са, защото са абсолютно добри. Наистина работата се получи много лесно.

От другата страна – Кога компромисите, свързани с Impaled Nazarene, бяха повече – днес или в началото на групата?

Slutti666 – Мисля, че никога не сме правили компромиси. Интересното е, че всеки път, когато има промяна в състава и към нас се присъединява нов музикант, той веднага успява да се приспособи към стила на бандата. Още повече, че самият стил няма как да бъде точно определен. Но новите музиканти буквално на секундата разбират как би трябвало да звучи една песен на Impaled Nazarene. Разбира се, че един от факторите, тя да звучи по този начин, е гласът ми. Така че, когато поставиш това на върха, всичко се нарежда веднага. За пример ще ти посоча „The Nonconformists” от новия ни албум. Тя е типичен „Motorhead”. Но когато започна да пея, моментално се превръща в Impaled Nazarene. Така че не сме изпадали в положение, в което да се стига до компромиси. Имало е композиции, за които веднага сме казвали, че няма да ги използвам, но не защото не звучат като Impaled Nazarene, а защото самите песни са били боклук. Както отбелязах, в този състав сме от много време и вече е лесно, когато някой предложи нещо, което не става, да му кажем директно в лицето, че е създал едно нищо и няма начин да го използваме. Може би преди 15 години е имало сърдитковци, че не сме одобрили композициите им, но вече сме толкова години заедно, че историята е напълно различна.

От другата страна – Кога рутината се превръща в проблем за една група, която има сравнително постоянен състав?

Slutti666 – Лично аз не обичам въобще да мисля в тази посока. Винаги имам визията какво и как трябва да представляват и изглеждат Impaled Nazarene. Как трябва да се позиционира групата и какво трябва да прави в бъдеще. В много интервюта съм казвал, че колкото по-дълго се наричаме Impaled Nazarene, толкова по-дълго ще свирим скоростен и брутален метъл. И това няма да се промени. Въобще не желая в музиката на бандата да звучат женски вокал или скапани акустични китари. Подобни простотии няма никога да чуеш от тази група, защото тогава няма да сме Impaled Nazarene. Това е една от причините феновете да ни уважават. Факт е, че когато си купиш наш албум, няма да чуеш бавни песни или влияния, които няма как да очакваш при нас. В никакъв случай няма да стане и се гордея с този факт. Може би някой ще го нарече рутина или там както си иска. За мен обаче смисълът се крие в точно това, което правя и на начина, по който го правя. Тази група звучи по точно определен начин и ние нямаме никакво намерение да го променяме.

От другата страна – Важно ли е за група като Impaled Nazarene да има ясни и точни послания?

Slutti666 – Разбира се. Текстовете са много важни за нас, защото аз ги пиша… Не знам обаче какво мислят останалите. „Eight Headed Serpent” е повлиян от тази култура на отричането и публичните дейности и изявления, насочени към подкрепа на обществено одобрени мнения и действия, но мотивирани от желанието за подобряване на собствения имидж, както и от либералния феминизъм. От цялата тази лудост на модерните времена. Живеем в много трагични дни, защото ако си дебела жена със синя коса и използваш „Туитър”, можеш тотално да сринеш бизнеса на някого, ако не го харесваш и с нещо те е подразнил. Можеш и директно да си загубиш работата, ако някой започне да се оплаква от теб, защото имаш колега, който свири в блек метъл група, което се смята за неприемливо и ако той не бъде изхвърлен, то ти трябва да си тръгнеш. Точно това става днес във Финландия. Постоянно попадах на подобни новини от САЩ и смятах, че те са невъзможни при нас. Обаче един пич от Sielunvihollinen загуби работата си, защото текстовете на групата са антиислямистки. Или по-скоро текстът на една единствена песен е антиислямски. Заради нея обаче започна една кампания срещу него и групата му в „Туитър” и той загуби работата си в музикалния магазин, в който работеше. Просто не е за вярване. Не мога да повярвам, че тези неща са възможни. Също така всички големи политкоректни медии подкрепиха кампанията срещу този „фашист”, който работи в музикален магазин. Това е нещо, за което още не мога да повярвам, че съществува. Всички тези преживявания повлияха много на текстовете в новия албум на Impaled Nazarene. „Human Cesspool” е за цялата тази лудост. Има и други композиции на същата тема. Иначе взех заглавието на диска „Eight Headed Serpent” от японската митология. Докато четях книги за техните митове, се чудех какво име да измисля за диска. Исках нещо, което да минава като червена нишка през целия опис. В повечето случаи, когато работим по нов албум, не мога да започна с текстовете, докато не измисля заглавие. Името на албума до голяма степен ме насочва към съдържанието. Така измислих това заглавие, потопих се в японската митология, но тя е пречупена през филтъра на Impaled Nazarene. Което означава, че от оригиналната митология, която трябваше да бъде интерпретирана в нашата версия на „Осемглавата змия”, не остана нищо. Можеш да решиш, че с нейна помощ разрушаваме света. Можеш да си мислиш каквото си искаш. Обаче не само в японската митология се среща подобно създание с осем глави, което бълва огън и носи разрушение. Такива чудовища има и в много други култури. Казват се по различен начин, но нашето го взехме директно от японската митология.

От другата страна – Съвременното общество страда ли от политическата коректност?

Slutti666 – Това е голямата болест на съвременното общество. И голяма роля за нея играе Интернет. Той превръща хората в много по-големи глупци. А това е тъжна констатация, защото с негова помощ имаш достъп до всякаква информация. Т.е. можеш да го използваш, за да се образоваш да откриваш любопитни неща и всичко друго. А всъщност излиза, че Интернет е помийна яма, в която всеки се сражава срещу всеки за всичко, за което можеш да се сетиш. Мисленето е оставено на заден план. Има едно меме, което провокира към размяна на остри реплики. На него няма нищо особено, просто снимка на скала с надпис „започвайте да се дърлите”. Което навежда на мисълта, че някой ще отрече, че на снимката е показана скала, а ще твърди, че е нещо друго. Това е големият проблем на модерните времена. Интернетът! И по-специално, което е напълно откачено, не знам как е в България, но във Финландия политиците използват социалните мрежи като средство за определяне на дневния ред, както и за диспути с опонентите си, използвайки публични електронни съобщения. Направо се чудя какво става? Това ли е начинът да се набират избиратели? Не е ли по-добре да свършат нещо в парламента, вместо да киснат в Интернет, разпространявайки глупости?

От другата страна – Толерантно ли е тогава да те обвиняват в нетолерантност?

Slutti666 – Идея си нямам. Не знам дали е толерантно. Смятам, че хората, които постоянно обвиняват някого в нетолерантност, всъщност самите те са нетолерантни. Странно е, че това е дневният ред на целия свят в момента и той определя само един единствен приемлив начин на поведение. Като единственият приемлив начин на поведение е крайно лявата идеология. Аз от своя страна въобще не мога да се примиря с това и не го приемам. Всички знаем какво ни донесе комунизмът. И със сигурност това не е щастие. Всеки го знае. И въпреки това има хора, които се опитват да наложат този крайно ляв начин. И го представят като единствения възможен и приемлив път. Тотална грешка. За мен това е прикрит фашизъм. Няма никаква разлика с миналото – и сега се забраняват книги, забраняват се филми, променят се сценарии, защото нещо не отговаряло на модерните схващания. Изглежда, че светът е полудял.

От другата страна – До колко провокацията е важна за Impaled Nazarene?

Slutti666 – Никак не е важна. Когато пиша текстове, не мисля, че трябва да вбеся този или онзи. Единственото, което правя е да изразя мнение и дали ще го приемеш или не, си е твоя работа. Но ще ти дам пример със себе си. Слушам много пънк и хардкор. В пънка например има много крайнолява идеология. Обаче аз слушам музиката, тя ми е интересна, а текстовете в повечето случаи ги игнорирам, защото не ме интересуват. И не стоя на първа линия в социалните мрежи, подсмърчайки, че еди-коя си банда трябва да бъде забранена и смачкана, защото не съм съгласен с посланията в текстовете им. Не е ли по-лесно просто да забравиш за тях, да не мислиш за тях и да ги оставиш да съществуват. Ако не ни харесваш, не ни слушай. Убеден съм, че ще ти е много по-лесно, ако просто си живееш живота, вместо постоянно да се оплакваш от каквото и да било.

От другата страна – Обаче Impaled Nazarene имат отменени концерти, задрасквани са от афиша на различни фестивали. Провокативността води ли до увеличаване на популярността?

Slutti666 – Не, тя не ти помага по никакъв начин. Не мисля, че това увеличава популярността. По-скоро провокира повече проблеми. Когато издадохме „Pro Patria Finlandia”, заминахме на десетседмично европейско турне. И проблемите ни връхлетяха. Повечето ни концерти в Германия бяха отменени. Прибрахме се дълг от 15 хиляди евро. Отне ни години, за да се издължим на звукозаписната компания. Нямахме пари и ни се наложи да вземем на заем от „Osmose Productions”. Бяхме късметлии, че лейбълът прояви добра воля и ни ги даде. В противен случай щяхме финансово да се окажем затънали до гуша. Тогава преживяхме наистина трудна година. От тогава не мога да се сетя за някакви по-сериозни проблеми, които да сме имали. Мисля, че след 2006 само от един фестивал бяха отменили наше участие. Най-вероятно то така или иначе щеше да падне, ако букинг агента ни беше наясно за какъв фест става въпрос. Това беше „Ieper Fest” в Белгия. Предимно хардкор фестивал, но по някакви причини канят и по няколко метъл групи. Участието ни беше организирано от букинг агенцията ни. Дори не бях чувал за този фестивал. И изведнъж в тяхната фейсбук страница по нас започнаха да се изливат всякакви простотии. Реших да погледна какво става. Тогава си помислих, защо въобще сме част от събитието? Все едно сами си търсим проблемите. Обадих се на агенцията и им казах да отменят участието ни. Въобще бях учуден защо са ни предложили да участваме там. Беше откачено. Всеки беше наясно, че, влизайки в афиша му, ще си навлечем проблеми.

От другата страна – Последни два въпроса – все още ли си същия „възбуден уличник”, както се определяше в началото на кариерата си?

Slutti666 – По някакъв начин да, защото съм олдскуул метълхед. Разбира се, с годините се промених. Навърших 50. Не съм съвсем същия, какъвто бях през 1999. И все пак има по-много от същото в мен. Хората казват, че мъдростта идва с годините. С което съм съгласен, защото все по-често се замислям кой съм и какво правя, вместо с висока скорост и безотговорно да се втурвам напред. Съществува някакъв шанс някои стени да ми създадат проблеми. Може би вече е по-добре да съм малко по-сдържан, отколкото бях на 15. Въпреки че и тогава не си търсех проблеми.

От другата страна – Ако имаше шанса да срещнеш 20-годишният Mika Luttinen, какъв съвет би му дал?

Slutti666 – Ще запишеш песен „Zero Tolerance”. Не публикувай текста! Не прави тази грешка!

От другата страна – И през следващата година, октомври месец, ще Ви видим в България.

Slutti666 – За Вас ще изпълним сет с най-доброто, защото никога преди не сме свирили в България. Така постъпваме с местата, където стъпваме за първи път. Потвърждаването на концерта ни в България е едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали. Никога не съм свирил при Вас, но винаги много ми се е искало.