Броени дни остават до най-мащабния семеен фестивал у нас ARTE Feastival. Едно от големите имена в афиша е на популярната сръбска група S.A.R.S. Жарко Ковачевич разказва пред RockTheNight за новата музика на групата, спомените му за предишните им концерти у нас и какво очаква от предстоящото гостуване във Велинград.

Да започнем с това, че вашата музика носи много силна енергия на българската публика и всъщност името S.A.R.S. има много верни фенове тук – това е очевидно, тъй като вече сте участвали в много концерти в страната. Свирили сте в София, Пловдив, били сте в Приморско…

 • Да, също и в Созопол. Имахме много концерти и винаги има страхотна енергия, когато и където и да дойдем в България. Първоначално си мислехме, че имаме много фенове в София, но след това, когато свирихме в Пловдив, в Созопол, както и на Черноморието, видяхме, че имаме много публика, където и да отидем в България. В началото бяхме изненадани, но същевременно това ни радваше, а и направихме още концерти, така че свикнахме с това.

Разкажи ни повече за начина, по който виждаш България? Какъв е образът, който си си създал за нея досега?

S.A.R.S. @ Kavatsi Beach Fest, 2016
 • Начинът, по който аз виждам България… Ами, специфичен е. Ще се опитам да намеря думите, за да го опиша… Не знам… Публиката е доста луда! Що се отнася до публиката – това е една от най-щурите публики, които сме имали досега, където и да сме свирили. Това разбира се е един голям плюс за България. Видяхме и София, и Пловдив, и морето… Виждам историята в архитектурата. Колкото до хората, доста са гостоприемни. Не изпитахме нищо негативно по време на престоя си в България. Доста е дружелюбно и приветливо.

Имате ли някакво запомнящо се събитие, случило се по време на някое от вашите изпълнения, може би луда история с фен?

 • Всъщност да, случвало ни се е нещо такова в Маймунарника, в София. На концерта ни там имаше около 2-3 хиляди души. По време на почивката ни по средата на концерта започна да вали. Помислихме си „О, ще трябва да се приберем вкъщи…“, но когато дъждът започна да се изсипва, хората пощуряха още повече. Определено това беше едно от най-запомнящите се преживявания, които сме имали по време на концерт тук.

Сигурно сте чували за Велинград? Вълнувате ли се да посетите още един от нашите красиви градове?

 • Не съм чувал за него, но ще потърся малко повече за Велинград преди да го посетим. Не сме били там преди, но го очаквам с нетърпение, както и голямото събитие. Надявам се, че ще имаме голяма публика. Не знам дали ще имаме време да се разходим из града и да разгледаме. Може би бихте могли да ни помогнете с тази част? Какво има да се види?

Градът е много известен със своята природа, многото минерални извори, много места за СПА, както и исторически забележителности, да не забравяме и чистия въздух.

 • Значи за мен ще бъде още по-лесно да пея, с този чист въздух наоколо. Очаквам с нетърпение да дойда във Велинград и се надявам да имаме време да видим всичко. Но все пак ще видим колко време имаме, защото два дни преди това имаме концерт в Словения. Транспортът е нещо, което ни дразни и отнема от енергията ни. Така че се надявам да имаме малко енергия преди или след концерта, за да разгледаме. … Ще направя всичко възможно да намеря малко време!
S.A.R.S. @ Sunland Festival, 2021

Участвали ли сте някога в толкова разнообразен, семеен и dog-friendly фестивал като ARTE?

 • Ами, първо трябва да дойда да го видя. Тогава мога да ви отговоря дали някога съм бил на нещо подобно, но харесвам, когато фестивалите не са само за музиката. Харесва ми, когато имат различни дейности през деня, изкуство или каквото и да е, така че хората да могат да се насладят на фестивала и през деня, освен само на музикалната част вечер.

Точно това трябва да очаквате на фестивала ARTE, ще си прекарате страхотно. Когато става дума за музика, знаем, че песента „Perspektiva” е много популярна у нас, има много фенове…

– Определено! Имаме много коментари в YouTube от феновете в България.

S.A.R.S. @ Маймунарника, 2017

Смяташ ли, че това е песента, която най-много се харесва на българската публика? А коя е песента, която ти самият имаш най-голямо желание да изпълниш на фестивала?

 • Несъмнено „Perspektiva“ е една от най-големите песни, когато става въпрос за изпълнения на живо, и знаем, че независимо къде сме, това е най-енергичната песен на концерта. Сигурен съм, че хората отново ще полудеят. Мисля, че българската публика знае още няколко песни – “Buđav lebac”, “Lutka”, “Rakija” със сигурност. Но знам, че “Perspektiva” със сигурност ще бъде върхът на концерта. Ще направим всичко възможно цялото ни представяне да бъде също толкова енергично, колкото тази песен. Имаме около 1 час и 15 минути сценично време и ще свирим доста рано, с което не сме свикнали, но мисля, че след като е целодневен фестивал няма за какво да се тревожим. Досефа сме успявали да съберем голяма публика и вярвам, че и сега ще е така. Очаквам с нетърпение да се кача на сцената и да се насладя на музиката заедно с публиката по време на изпълненията.

Ние като българи сме силно привлечени от този етно елемент, характерен за вашата музика, и знаем, че вие ​​също обичате да смесвате различни стилове. Кое е нещото, което ви вдъхнови и което може би продължава да ви вдъхновява и до днес да правите музика по този начин ?

S.A.R.S. @ Маймунарника, 2017
 • Още в началото, когато започнахме да правим музика, си казахме „Добре, хайде просто да свирим. Нека играем с музиката.” Не искахме да го правим умишлено по конкретен начин. Искахме да експериментираме. И имаме страхотни резултати досега, така че не мисля, че някога ще променим това. Да, включваме много стилове. Всеки от нас, групата и авторите на музиката, идва от различна музикална среда, така че всеки допринася с нещо от собствената си гледна точка. Това е забавното, защото когато създавате музика с други хора, има един момент, в който намирате златната среда, и това е най-добрата част. Ако публиката го харесва, това е още по-добре, но не е нещото, към което се стремим най-много. Нещото за нас е самият процес на творене.

Може би това ще вдъхнови и много млади, бъдещи артисти?

 • Надявам се. Не мисля много за това, не се опитвам да намеря подобни на нас артисти, но ако сме вдъхновили някого – наистина се радвам.

Може да се каже, че именно това е причината за вашия успех, тъй като всъщност не се стремите към самия успех, а наблягате на любовта към музиката, мислиш ли?

 • Знаете ли, страхотно нещо е да имаш този поглед над нещата, когато създаваш музика, и да се наслаждаваш на процеса. И дори хората да не харесват нашите песни, това не е лошо. Между всички нас има различия, не е нужно да се опитваме да се харесаме с музиката си на всеки човек. Ако успехът дойде, това е страхотно, но основното за нас е да правим музика и да се наслаждаваме на процеса. За нас това е най-важното.

Има ли нещо, което искате да споделите с българската публика преди следващото си представяне на ARTE Feastival?

 • Бихме искали да напомним на публиката, че току-що издадохме последния си сингъл „Hej kafano“. Вече е достъпен, отидете и го слушайте в YouTube, Spotify и Deezer, и научете текста, за да можем да го изпеем заедно съвсем скоро! Ще се видим на фестивала ARTE!
S.A.R.S. @ Sunland Festival, 2021