Имената на включените в Rock & Roll Hall of Fame (Залата на славата на рокендрола) за 2022 г. бяха обявени в сряда и въпреки че първоначално избрах да се откаже от процеса на номинация, Dolly Parton е част от тазгодишния списък.

Някои от другите въведени са Pat Benatar, Lionel Richie, Eminem, Carly Simon, Хари Белафонте, Duran Duran, Eurythmics и Judas Priest.

Следва пълният списък на тазгодишните новобранци:

Категория изпълнители

Pat Benatar
Duran Duran
Eminem
Eurythmics
Dolly Parton
Lionel Richie
Carly Simon


Награда за музикални постижения

Judas Priest
Jimmy Jam & Terry Lewis
Early Influence Award
Harry Belafonte
Elizabeth Cotten

Награда Ahmet Ertegun

Allen Grubman
Jimmy Iovine
Sylvia Robinson

Всяко име от тази разнообразна група от има дълбоко влияние върху звученето на младежката култура и помогна за промяната на хода на рокендрола“, каза в изявление John Sykes, председател на Залата на славата на рокендрола. “Тяхната музика движи поколения и повлия на толкова много артисти, които последваха.”

Parton привлече повече внимание към тазгодишния процес през март, след като пусна изявление в социалните мрежи, в което казва: „Наистина не искам гласовете да бъдат разделени заради мен, така че трябва с уважение да се поклоня“.

Кънтри легендата по-късно каза, че би била готова да приеме, ако бъде избрана за въвеждане, като отбеляза, че първоначално е смятала, че честта „е за хората в рок музиката“. (Залата на славата е въвела множество артисти от не-рок жанрове през годините.)
В сряда Parton написа в Twitter: „За мен е чест фактyt, че бях въведенa в Залата на славата на рокендрола“.
„Разбира се, че ще го приема с благодарност“
, пише тя. „Благодаря на всички, които гласуваха за мен и на всички в @rockhall. Ще продължа да работя усилено”.

А какво да кажем за Judas Priest, те дълго време бяха смятани за една от най-големите липсващи групи в Rock Hall? „Всичко, което искам, е селфи с Доли Партън“, каза Halford шеговито пред Billboard.

Halford каза за групата, която ще получи наградата за музикални постижения: „Мисля, че това потвърждава истинското музикално приключение, в което Judas Priest е бил след Рока Рола. … Една минута можем да бъдем вашия Turbo Lover и след това можем да бъдем вашият Painkiller и колко невероятно е една група наистина да търси тези възможности в жанра хеви метъл. Така че смятам, че признанието за музикално съвършенство е наистина сладко допълнение.”

Можете да видите още реакции от виведените в Rock & Roll Hall of Fame на 2022 г. по-долу.

За да отговаря на условията за въвеждане в Залата на славата като изпълнител, даден изпълнител или група трябва да е издал първия си запис най-малко 25 години преди годината на номинация.

Церемонията по въвеждането е предвидена да се проведе в Microsoft Theatre в Лос Анджелис на 5 ноември и ще бъде излъчена на по-късна дата по HBO и HBO Max, които са собственост на компанията майка на CNN.