Преди три седмици ви запознахме с прогнозите на медицинската общност, че до лятото на 2021-ва масовите събирания ще останат табу (припомнете си тук). И ако тогава това мнение ни се струваше екзотично, налудничаво и абсурдно, събитията сочат, че учените може да се окажат прави.

Епидемията в САЩ е неконтролируема, такава може би е и в Русия, но от големия ни тоталитарен събрат трудно излиза достоверна информация. Великобритания е в доста трудно положение и дори не искаме да гадаем как ли би се отразила подобна вълна на по-бедните държави в Африка.

Как влияе всичко това на музикалния свят?

С една дума – пагубно. Огромни фестивали като Hellfest (Франция), Glastonbury, Download, Trnsmt (Великобритания), Wacken (Германия), Graspop, Rock Werchter (Белгия), Nova Rock (Австрия) обявиха, че няма да проведат планираните за това лято събития.

По-малките им събратя Copenhell (Дания), MetalDays (Словения), Summer Breeze (Германия), Rock The Night (Испания) се снишиха за няколко седмици и после също отложиха събитията си за 2021-ва.

Други, като Leeds/Reading (UK), Primavera Sound (Испания) и NOS Primavera (Португалия), оптимистично отложиха събитията за август/септември.

Това вероятно ще бъде само първата плочка от очаквания “домино-ефект” за всички планирани събития поне до есента.

Много от големите групи и изпълнители отложиха планираните си турнета за цялата година – Pearl Jam, Foo Fighters, Eagles, Godsmack, Elton John, Rage Against The Machine, Roger Waters и т.н.

Да, големите групи могат да си позволят такава пауза, някои от тях ще използват времето за да подготвят следващите си албуми. Голяма част от музикантите се настройват бързо за работа в новите условия и търсят други приходи, например от онлайн уроци.

Какво се случва с новите албуми?

Доста от изданията ще бъдат отложени, защото сами по себе си те почти не носят приходи. Знаете, през последните години новите издания не са основен източник на приходи за групите, а продажбите на билети и мърч. В този смисъл може да се очаква да има много отложени издания. Да не забравяме, че ще има трудности при производството и дистрибуцията на физическите копия – CD, винил и т.н. Bon Jovi, Steven Wilson, Deep Purple, Lamb of God, Alanis Morissette, Blues Pills, The 1975 вече обявиха, че новите им албуми ще бъдат издадени със закъснение.

По-малките банди, да си го кажем направо, са загубени без приходи. Те нямат необходимите приходи от стрийминг, падат продажбите на мърч и без турнета много от тях ще бъдат на ръба на оцеляването. Можем да очакваме все повече crowdfunding кампании – за записи на нови албуми, за помощ на екипите и т.н.

Кога публиката ще бъде готова да се завърне в концертните зали?

Това също е интересен въпрос. Според анкета, проведена от MetalInjection с над 9000 участника, 43% са готови да присъстват на концерти веднага след като карантината бъде свалена; 32% биха изчакали да бъде намерена ваксина; 13% ще бъдат по-спокойни, ако бързи тестове са налични; 6% ще бъдат спокойни, ако концертните зали и организатори предсотавят адекватни мерки за безопасност и 3% смятат, че никога няма да посещават отново концерти.

На този фон – какво се случва у нас?

Единствен положителен ефект е онлайн активността на звездите (не, не става дума за псевдо-футболистите ни, които жонглират с тоалетна хартия). Много от бандите се ориентираха към онлайн концерти, а някои клубове дори правят онлайн партита.

Очаквано, промоутърите отмениха или отложиха всички събития за периода март-май. И настана голямото ослушване. Хипотетично, дори пандемията да отмине до юни-юли, масовите прояви едва ли ще бъдат разрешени преди август-септември. Но отмяната на големите фестивали в Европа автоматично води след себе си невъзможност на групите да пътуват. Т.е., пак хипотетично, дори някак да сме се оправили до средата на лятото, дори някой от нашите фестивали да е удържал – просто няма как да докара изпълнителите директно до тук, ако в централна и източна Европа не се провеждат други събития.

Първият отложен фестивал бе Wrong Fest – той евентуално ще се проведе на 11-12 септември. Второто издание на Midalidare: Rock In The Wine Valley пък ще се проведе през лятото на 2021-ва. Вероятно същата съдба очаква Hills Of Rock. А за Varna Rock Fest си е направо глътка свеж въздух, защото макар, че обявиха датите за 2020-та още през миналия август, те нямаха обявено нито едно име от афиша си и отдавна бе ясно, че на варненския бряг нищо няма да се случи .

Прогноза: негативна

Докато епидемията изглежда отминава в повечето страни в Европа, няколко (вкл. България) бележат ръст на заболелите. Да, вече дишаме по-спокойно, излизаме в парковете, но дали разхлабването на мерките няма да се окаже нож с две остриета? Дано не сме прави в тази преценка, но прословутото българско неспазване на правилата може да коства много животи.

Едва ли масовите мероприятия у нас ще бъдат разрешени преди август, дано поне есента всичко това да е отминало, че да се насладим на няколко хубави клубни събития.

И нещо оптимистично в заключение

Да, много искахме да завършим с доза оптимизъм. Нещо, което да ни накара да гледаме ведро в бъдещето. И единственото, което ни хрумва е фестивалното лято на 2021-ва. Тогава вече публиката ще е жадна за събития. И всички групи ще тръгнат на турнета, реката ще потече след дълга суша. Дано повече капки от тази река стигнат и до нас, дано повече групи се сетят, че и в тази забравена от боговете територия има фенове, жадуващи да чуят качествена музика!

You Can’t Stop Rock ‘n’ Roll!