Концертите и музикалните фестивали ще са последната част от нормалния живот преди коронавируса, която ще си възвърнем, съобщава британското издание NME. В онлайн кръгла маса, организирана от New York Times, медицински специалисти разсъждават, че това едва ли ще бъде възможно до лятото на 2021 година.

“Рестартирането на икономиката трябва да бъде проведено на етапи, и трябва да започне с по-голяма физическа дистанция на работното място. Някои видове строителство, производство или работа в офис, където може да се спазва метър и половина отстояние един от друг, е разумно да започнат първи”, заключават още участниците във видеоконференцията.

Според Др. Anthony Fauci, завръщането към нормалния ритъм на живот ще се осъществява на етапи. И концертите, музикалните фестивали и круйзи се очаква да бъдат едва в последния етап.

“Едва ли ще се завърнем изведнъж към своя живот и бизнес. Вероятно ще избягваме големите събирания за известно време”, казва бившия председател на Федералния резерв Janet Yellen. “На първия етап очакваме хората да се завърнат по работните си места – във фабриките и офосите. Едва когато хората се почувстват по-сигурни и когато правителствата вдигнат рестрикциите, тогава ще можем да отворим постепенно ресторанти, кина, концертни и спортни зали”.

Очакваше се силна година – с турнетата на Elton John, the Rolling Stones, Billy Joel и Guns N’ Roses, приходите от продажбата на билети се очакваше да надхвърлят 12 млрд. долара (според Pollstar).

Професорът по здравен мениджмънт и биоетика Zeke Emanuel заяви, че организаторите на събития, които ги преместват за по-късна дата през настоящата година, са твърде големи оптимисти.  

“Говоря за големи събирания на хора – конференции, концерти, спортни събития. Когато казват, че ще ги пренасрочат например за октомври 2020-а, аз нямам никаква представа как те смятат това за реалистична възможност. Мисля, че тези неща ще се завърнат последни”, коментира Emanuel. 

“Реалистичната прогноза е, че това ще стане най-рано през есента на 2021 г.”

Дискусията от конференцията може да проследите тук:

Подобно на масовите спортни събития, които вече гледат към датите през 2021-а и дори по-късно, повечето от големите музикални фестивали за 2020 г. – например BST Hyde ParkGlastonbury и Governors Ball – отмениха тазгодишните си издания напълно. Американският Coachella бе пренасрочен от април за октомври, южноамериканските издания на Lollapalooza, както и J. Cole’s Dreamville Festival и Live at Leeds Festival и няколко други също се надяват да посрещнат публика към края на годината. 

Не смеем да даваме прогнози за възстановяването на концертната дейност у нас. Сами виждате – елементарни мерки като задължителните защитни маски или затварянето на пазарите са обект на противоречиви заповеди през ден: “Маските са задължителни, глоба 5000 лв.” Ден по-късно: “Маски няма по аптеките, само препоръчителни са”. За да стигнем и до седмица по-късно, когато отново са задължителни, макар и глобата да не е толкова голяма.

Остава да спазваме хигиенните и карантинните мерки и да се надяваме, че всичко това ще отмине по-бързо. И че скоро пак ще бъдем заедно на концерти на любимите си изпълнители.

Продължение тук: