Албумът от 16 песни с времетраене почти 2 часа и половина е вдъхновен от Martyn Ware, Brian Eno, Jean-Michel Jarre и Will Sergeant.

Moby започва 2023 г. с издаването на нов албум. По-рано той написа в социалните мрежи, че завършва нов албум, наречен “Ambient 23“, с дата на издаване на 1 януари и верен на думата си, той представи новия албум. Слушайте го по-долу.

Според публикацията му в социалните мрежи, “Ambient 23” е записан с помощта на „странни стари дръм машини и стари синтезатори“ и е „вдъхновен от… ранни ембиънт герои“, включително Martyn Ware, Brian Eno, Jean-Michel Jarre и Will Sergeant. В отделна актуализация, публикувана в деня на издаването, той добави: „Създаден, за да помогне на безпокойството (моето собствено, а надявам се и вашето). За 2023 г. нека всички бъдем по-малко тревожни (и нека всички спрем да търсим потвърждение от култура, която не уважаваме…).“

Ambient 23” продължава серията от ембиънт издания на Moby. „Аз самонадеяно се надявам, че ако някой обърне внимание на музиката/клиповете, ще извлече нещо от тях, и също така се надявам, че ако някой просто пусне музиката/видеоклиповете да се възпроизвеждат тихо на заден план, това ще помогне да се създаде усещане за спокойствие и мир“, каза той за колекцията на своя уебсайт.

Последното му издание – “Reprise“, бе албум с ранни песни на Moby, записани с актуализирани оркестрови аранжименти. През август 2022 г. той се присъедини към Serpentwithfeet за съвместната песен „On Air“.