Opeth обявиха, че Waltteri Väyrynen е техен нов постоянен барабанист, заменяйки барабаниста Martin Axenrot, който напусна групата през 2021 г.

В своето изявление Opeth също така благодарят на Sami Karppinen (Therion), че пое щафетата за концертите, докато търсеха нов постоянен барабанист.

Waltteri Väyrynen обяви, че напуска Paradise Lost преди два дни и очевидно не е останал без работа.

Opeth отбелязват, че Väyrynen ще изнесе първото си шоу с групата в Талин/Естония на 14 септември.

Вчера имахме първата си репетиция с Walt и мина невероятно добре!“ каза фронтменът на Opeth Mikael Åkerfeldt. „Всички бяхме много нервни преди това, но Waltteri беше перфектен! Чисто изпълнение! Преминахме през 16 песни (!) от началото до края и нямахме нито един коригиращ коментар. Това е забележително! Бях изумен, както и останалата част от групата. Той наистина има всичко. От необходимата спокойна чувствителност, от която се нуждае един барабанист на Opeth, през класически рок, прог рок, метъл груув и нататък до направо мега-сложна техническа виртуозност. На всичкото отгоре, той познава песните изключително добре (вече) както от записаните версии, така и от понякога модифицираните версии на живо. Чувахме барабани и удари, които не бяхме чували, откакто песните бяха записани. Публиката със сигурност да очаква уникални моменти с барабани, свързани с любимите им песни на Opeth. Walt го е разбрал, меко казано.

Бих искал също да използвам тази възможност да благодаря на Сами, че ни спаси задниците, когато най-много се нуждаехме от спасяване. Ако не бяха неговите усилия, приятелство и грижа, вероятно щяхме да сме приключили. Освен това сме щастливи да запазим Sami като част от семейството на Opeth. Неговият принос към Opeth е огромен и той ще продължи да ни помага да направим представянето ни възможно най-добро. От дъното на нашите сърца, благодарим ти, Sami!

Ще гледаме Opeth само след две седмици в Пловдив: