Orbital обявиха новия си албум „Optical Delusion“. Той е записан в студиото на Orbital в Брайтън и включва множество сътрудничества с артисти като Penelope Isles, Anna B Savage и The Mediaeval Baebes.

Десетият студиен албум на електронното дуо е насрочен за издаване на 17 февруари 2023 г. Това е първият им албум след „Monsters Exist“ от 2018 г.

Успоредно с обявяването, Orbital направиха премиера на първия сингъл от „Optical Delusion“, колаборация със Sleaford Mods, наречена „Dirty Rat“. „Тази песен е огромна главна буква“, обясни Paul Hartnoll. „Като в Книгата на Келс, където първата буква винаги получава голямо отношение от монаха, когато прави своите илюстрирани граници. Има атмосфера на танцова музика от старата школа с части от Cabaret Voltaire, дори части от The Shamen. Това е малко пънк рок, хубав и силен. Наистина освежаващо, „събуждащо“ парче. А Джейсън е просто брилянтен!

Предполагам, че става въпрос да се каже на хората да поемат отговорност за собствените си действия“, добави Phil Hartnoll. „Знаете ли, всички тези политици не идват от нищото. Някой продължава да гласува за тях. И така, кой може да е това…?

Продължаващата култура на не-мислене съществува най-вече поради липсата на образование за критична мисъл“, каза Jason Williamson от Sleaford Mods. „Как да мобилизирате хора, здраво затворени от конкретна система?“ „Dirty Rat“ не е първият път, когато пътищата на Orbital се пресичат с нотингамските постпънкари. Миналата година те пуснаха ремикс на песента на Sleaford Mods „I Don’t Rate You“.

Optical Delusion“ е наличен за предварителни поръчки тук.

OrbitalOptical Delusion“:

1. Ringa Ringa (The Old Pandemic Folk Song) (feat. The Mediaeval Baebes)
2. Day One (feat. Dina Ipavic)
3. Are You Alive? (feat. Penelope Isles)
4. You Are The Frequency (feat. The Little Pest
5. The New Abnormal
6. Home (feat. Anna B Savage)
7. Dirty Rat (with Sleaford Mods)
8. Requiem For The Pre Apocalypse
9. What A Surprise (feat. The Little Pest)
10. Moon Princess (feat. Coppe)