Pink Floyd се завърнаха с първата си нова оригинална песен от 1994 г. насам, „Hey Hey Rise Up“. Легендарната прог група записа парчето в подкрепа на Украйна, докато тя се защитава от агресията на Русия.

Въпреки че песента не бележи завръщането на основателя Roger Waters в групата, към David Gilmour и Nick Mason се присъединиха дългогодишният басист Guy Pratt и клавиристът Nitin Sawhney. В крайния продукт се появява и певецът Andriy Khlyvnyuk от украинската група Boombox.

Парчето е записано от групата миналата сряда, 30 март, и включва вокалите на Khlyvnyuk от изпълнението му на украинската протестна песен “The Red Viburnum in the Meadow“, която е написана по време на Първата световна война. Pink Floyd превеждат последния ред на песента на протеста, която гласи „Хей, хей, ставай и се радвай“, за да измислят заглавието на тяхната.

Вижте клипа с пеенето на Khlyvnyuk по-долу.

Hey Hey Rise Up” е първата оригинална песен, написана от Pink Floyd след албума им от 1994 г. “The Division Bell“. Те издадоха албум през 2014 г., наречен “The Endless River“, но това беше предимно инструментална и ембиънт музика, която първоначално беше написана и записана по време на сесиите за “The Division Bell“. Gilmour и Mason преразгледаха и преработиха част от материала след смъртта на клавириста Richard Wright през 2008 г. и решиха да го издадат като последен албум на Pink Floyd.

Ние, като толкова много хора, чувстваме яростта и разочарованието от този подъл акт срещу независима, мирна демократична страна, която е нападната и нейните хора са убити от една от големите световни сили“, каза Gilmour в прессъобщение.

Наскоро прочетох, че Andriy е напуснал американското си турне с Boombox, върнал се е в Украйна и се е присъединил към Териториалната отбрана“, продължи музикантът. „Тогава видях това невероятно видео в Instagram, където той стои на площад в Киев с тази красива църква със златен купол и пее в тишината на град без трафик или фонов шум заради войната. Беше силен момент, който ме накара да искам да го включа в нашата музика.”

Khlyvnyuk беше в болница в Киев след нараняване от шрапнел, когато даде на Gilmour разрешение да използва своя вокал в песента на Pink Floyd.

Приходите от новата песен ще отидат към Фонда за хуманитарна помощ на Украйна. Поръчайте песента тук.