Queensrÿche определиха “Digital Noise Alliance” за заглавие на новия си студиен албум, който ще излезе на 7 октомври чрез Century Media Records.

По-рано днес (петък, 20 май) китаристът на Queensrÿche Michael Wilton сподели кратък видео тийзър за предстоящото продължение на „The Verdict“ от 2019 г. и следното съобщение: „Digital Noise Alliance – 7 октомври 2022 г. #Queensryche # DigitalNoiseAlliance #NewAlbum”.

“Digital Noise Alliance” отново беше ръководен от Chris “Zeuss” Harris, който преди това работи с Queensrÿche върху “Condition Hüman” и “The Verdict” от 2015 г.

През миналия март певецът на Queensrÿche Todd La Torre каза пред FOX17 Rock & Review за предстоящия албум на групата: „Всяка песен може да има малко по-различно отношение и искахме просто да използваме истински усилватели и всички винтидж, истински неща, използвани през цялата история на Queensrÿche. Направихме всички барабани на място в Клиъруотър [Флорида] – огромен дом с най-невероятния таван за барабанна зала“, продължи La Torre. „Така че ние направихме всички барабани там. И тогава, наистина, при мен [в Санкт Петербург, Флорида], ние можем да запишем всички китари, бас и вокали.

Дните, когато наемахме студия за хиляда долара на ден, ние всъщност вече нямаме нужда от това. И нашият продуцент Zeuss, който направи последните два албума на Queensrÿche — той прави всички неща на Rob Zombie; той е много опитен продуцент, той се занимава с миксиране и мастериране, така че всичко е на едно гише — той е от Масачузетс. Така че той се справя с всички тези задължения. И нещата вървят наистина добре. Прекарваме си страхотно.

Миналия ноември La Torre каза пред канадския The Metal Voice за музикалната посока на новия материал на Queensrÿche: „Не звучи като „The Verdict“. Не мисля, че сме се замислили, като: „О, трябва да звучим old school или нещо друго.“

Той продължи: „Знаеш ли какво направихме в този запис… Друг път всеки човек изпращаше собствените си идеи за песни и след това ние работихме върху тях. Но това, което направихме в този запис, беше различно – Eddie [Jackson, бас] — Eddie има няколко песни, които са наистина страхотни, които той написа и след това ни показа когато бяха почти готови. И тогава Michael написа някои интересни акорди — все още оставайки в тон и всичко. Но всички влязохме в една стая тук [във Флорида] и започнахме буквално от нулата. Като: „Michael, какво имаш?“ [И той] измисляше риф. И Casey [Grillo] щеше да седне на барабаните, или аз ще седна на барабаните. Всички всъщност бяхме в една стая и просто опитвахме като в добрите стари времена. Така че този запис беше направен така — почти ццелия, минус една-две песни. И дори това се промени малко.”

В началото на 2021 г. Wilton каза пред The ​​Metal Voice за звука на новата музика на Queensrÿche: „Нашият продуцент, Zeuss, ако това е някаква индикация, той казва, че звучи като Queensrÿche… Не искате да поемате твърде много драстични промени в днешно време. Така че мисля, че това е по-скоро продължение на „The Verdict“, в някакъв смисъл. Ние се движим на тази вълна. Беше добре за нас. [ Смее се]“.

През октомври Wilton потвърди, че заврърналият се китарист Mike Stone ще допринесе за китарни сола в следващия студиен албум на групата. От края на май 2021 г. Stone изпълнява задълженията на втората китара в Queensrÿche, след като те обявиха през юли, че дългогодишният китарист Parker Lundgren напуска групата, за да се съсредоточи върху „други бизнес начинания“.

Първоначално Stone се присъединява към Queensrÿche за албума от 2003 г. “Tribe” и остава в групата шест години, преди да я напусне. През последните пет години Grillo замества оригиналния барабанист на Queensrÿche Scott Rockenfield, който се оттегли от турнетата на групата в началото на 2017 г., за да прекара време с малкия си син. В началото на октомври Rockenfield заведе дело срещу оригиналните членове на групата Wilton и Jackson, твърдейки, наред с други неща, нарушаване на договора, нарушаване на доверителното задължение и неправомерно освобождаване от отговорност.

По-рано тази година Queensrÿche се оттеглиха от поредицата концерти на Scorpions “Sin City Nights” в Лас Вегас, за да подкрепят Judas Priest на датите на турнетo “50 Heavy Metal Years” в Северна Америка. Турнето стартира на 4 март в Пеория, Илинойс и приключи на 13 април в Хамилтън, Онтарио, Канада.