„Когато голяма британска хард-рок или хеви-метъл банда се нуждаеше от клавирист на гениално ниво, те знаеха, че могат да повикат Don Airey.

Той е човекът, когото Black Sabbath и Rainbow наеха през седемдесетте, за да им помогне с албуми като „Never Say Die” и „Down To Earth”. През 80-те Ozzy Osbourne го привлича, за да довърши “Blizzard of Ozz“. През следващите години Don Airey е с Judas Priest , Bruce Dickinson от Iron Maiden, Whitesnake, Jethro Tull, Brian May, UFO, Gary Moore и много, много други”. Това е само част от визитката на рок легендата, която идва за концерт у нас в Пловдив на 9 септември, събрана от престижното издание Rolling Stone.

Don Airey е наистина голямо име сред култовите банди, белязали златната ера на рока. Но нищо не свършва до там. В последните повече от 20 години Don Airey е неизменна част от състава на великаните Deep Purple, поел щафетата от Jon Lord през 2002 г.

Защо всички обичат Don и защо концертът му в Пловдив на 9 септември ще бъде коренно  различно преживяване от всяко друго рок събитие у нас?

На първо място – това със сигурност не е поредният Purple концерт! Проектът му Don Airey Allstars Night, с който идва в България, е всъщност пътуване – екстремно и нахъсано през любими на поколения фенове парчета. „Ще свирим най-доброто от Whitesnake, Gary Moore, Rainbow, Judas Priest…”, подсказа самият Airey в обръщение към българската публика седмици преди концерта. Всичко, което ще прозвучи в Летния театър на „Бунарджика”, са титанични рок хитове, в записването на които Don има пряко участие, включително и като съавтор. В сета са включени и неща на Ozzy Osbourne, с когото Airey прави албуми като Blizzard Of Ozz и Bark At The Moon. Е, в Пловдив „дори може да направим и няколко парчета на Deep Purple”, подхвърля с характерния си английски хумор Airey.

Момчето от Съндърланд – Donald Smith Airey, преминава през шеметна въртележка от рок групи и изпълнители, които търсят именно него за записи или участия в световни турнета. Макар в детските си години да се вижда по-скоро като джаз пианист и да свири в училищна група, той също толкова отрано се сблъсква с енергията, която носи рокендрола. Втрещен е от ефекта, често граничещ с истерия, с който още ранните рок изпълнители като Bill Haley и Elvis Presley взривяват публиката. Признава обаче, че „един ден животът се промени, когато излезе сингълът на The Beatles „Please Please Me“.

Следват години на учене на литература и музика, свирене с различни групи, запознанства и приятелства, продължили десетилетия – с Bernie Marsden (Whitesnake), Garry Moore. С последния участват в общ проект на Andrew Lloyd Webber (албума Variations, 1978). Същата година записват и първия солов албум на Garry Moore „Out In The Fields“.

Пиковите години на хардрока и метъл рока са наистина шеметни за Don Airey – като част от студийни записи и турнета на Black Sabbath, Rainbow, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Judas Priest, Jethro Tull, ELO, Uli Jon Roth, Graham Bonnet и много, много други. Именно в този период Don Airey записва името си в рок историята като пряк участник в култови албуми, сред които: „Never Say Die“ (Black Sabbath, 1978), „Down To Earth” (Rainbow, 1979), „Blizzard Of Ozz” (1980) и „Bark At The Moon” (1983) на Ozzy Osbourne, едноименния албум на Whitesnake от 1987, също и„Still Got The Blues”(1990), отново на Garry Moore, и още и още…

Именно това богатство на рока очаква българските фенове на концерта в Пловдив на 09.09 на хълма „Бунарджика”. Магичният импровизатор на клавишните пристига в града на тепетата още на 7 септември и обещава паметна рок вечер. „Be There or Be Square!”, провокира Don Airey родната публика.

Концертът Don Airey Allstars Night е с начален час 20:00. Вратите се отварят в 19:00.

Билети: в мрежата на Eventim и през Grabo.