„Преминавайки през вдъхновяваща, приятна смесица от носталгичен хард рок, прото-метъл, фолк и психеделични влияния от 70-те – “Isle Of Wisdom” е изключителен албум на пробивните шведски „Adventure Rock“ звезди Hällas.

Създадени през 2011 г. и наречен и на основния персонаж в текстовете – рицар в паралелна средновековна вселена, участващ в религиозна война, причинена от тиранична кралица – Hällas са създателите на жанра “”Adventure Rock””, посветени на гореспоменатото звуково сливане и ексцентричните образи, вдъхновени от рок величията от миналото с фантастичен обрат.

Isle Of Wisdom“, наследник на успешния дългосвирещ “Conundrum” (топ 50 в шведските класации, номиниран за P3 Guld Award), бе издаден на 29 април 2022 г., точно преди да тръгнат на голяма европейска обиколка. Тази колекция от свежи песни позволява на слушателя да се пренесе в ново царство, напоено с мистерия и ретро-рок атмосфера – ключови характеристики на фантастичната естетика на Hällas. Произведен в сътрудничество с Linn Fijal и Vilma Colling в студио Riksmixningsverket, което е домакин на като Arch Enemy, ABBA и Celine Dion, Hällas имат рядката възможност отново да използва уникалните синтезатори на ABBA за записите на “Isle Of Wisdom“.

Албумът започва със синт-доминираната “Birth Into Darkness”, с невероятно красива вокална линия на певеца и басист Tommy Alexandersson. Музикалното пътешествие продължава с мистичния сингъл “Earl’s Theme”, украсен от хорови гласове, и продължава с изключителната “Elusion’s Gate” – парче, което, като дава място на китарните хармонии на Alexander Moraitis и Marcus Petersson, подчертаващи цялостната епопея и мистериозна атмосфера на албума. Съставен от осем смели опуса, “Isle Of Wisdom” е смела нова стъпка в забележителната звукова траектория на Hällas, която ги утвърждава като една от най-интересните изгряващи ретро рок групи на съвремието.

Целия “Isle of Wisdom” може да слушате тук:

Hällas – “Isle of Wisdom

01. Birth/Into Darkness
02. Advent of Dawn
03. Earl’s Theme
04. The Inner Chamber
05. Elusion’s Gate
06. Gallivants (Of Space)
07. Stygian Depths
08. The Wind Carries the Word