2016.04.30 Steven Wilson 3.jpg

Вече на 48 г., с огромен брой албуми, сингли, награди, проекти с други музиканти и екперименти в цял спектър от жанрове зад гърба си, Стивън Уилсън е все още някак незаслужено непознат у нас. А това е нещо, което точно клуб като MUSIC JAM е призван да поправи.

Стивън Джон Уилсън е английски китарист, певец и композитор, свързван най-често с групата “Поркюпайн трий”, чиито лидер е дълго време. Но той е още и самоук продуцент, тонрежисьор и мултиинструменталист, за когото не са тайна баса, пианото и дори флейтата.

Експериментите му покриват огромна музикална територия и макар че е свързван най-вече с прогресив рока, той е вихрил вдъхновението си и в авангарда, индъстриъла и психеделията, без да държи сметка за някакви жанрови граници.

Извън десеттте му официални албума с “Поркюпайн трий” и четирите му солови албума от 2008 г. насам, Уилсън е особено интересен с колаборациите си с групи и музиканти от най-различни стилове.

Работил е както с ветерани-легенди като “Кинг Кримсън”, “Джетро Тъл” и “Йес”, така и с култови прогресив групи като “Мерилиън”, дори и с метъл банди като “Опет” и “Анатема”. Богатата му музикална биография може да отнеме страници. Но най-важното е, че този уникален музикант, чиито стил през 90-те години критика и фенове дори сравняват с “Пинк Флойд”, идва за пръв път в България и ще сервира рядък музикален деликатес на феновете на прогресив рока, които знаем, че се мерят не в цифри, а в лоялност и интелект.

Музиката му досега е получила четири номинации за награда “Грами”, а през тази година на London Progressive Music Awards той получи три награди за приноса си към жанра и дори бе коронясан за
“Краля на прогресив рока”!

А да получиш такова признание в страната, родила “Дженезис”, “Емерсън, Лейк енд Палмър”, “Йес” и “Пинк Флойд”, не е малко, нали?

Стивън живее в Хемъл Хемпстийд, градче на 39 км от Лондон, така че сърцето на британската музикална сцена и шоубизнес за него е съвсем наблизо. Скромен и нормален – и като поведение, и като външен вид – той е чужд на позите и екстравагантностите на рок звездите и единствената му странност е, че… излиза на сцената винаги бос. Навикът идва още от детството му, а и по-лесно усещал различните си китарни педали.

“Настъпвал съм пирони, винтове, удрял съм си палеца, слизал съм от сцената, облян в кръв… приживял съм всичко, човече. – признава Стив – Но, честно казано, нищо няма да ме спре.”

Билетите за шоуто на Стивън Уилсън ще бъдат на цени от 40, 50 и VIP билети по 70 лева.

Билетите могат да бъдат закупени от:
• КАСАТА НА MUSIC JAM • ОНЛАЙН НА WWW.TICKETPRO.BG
• КАСИТЕ НА ТИКЕТПРО БЪЛГАРИЯ И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ