В подкрепа на издаването на одобрения от критиката им албум „Under the Midnight Sun“, през 2023 г. The Cult ще се представят пред европейски фенове в голямо лятно турне – със серията от хедлайн концерти и изяви на големи фестивали, които започват в Брюксел, Белгия през юни 14-ти.

June 14th @ Ancienne Belgique (Brussels, BE)
June 15th @ LKA Longhorn (Stuttgart, DE)
June 21st @ La Riviera (Madrid, ES)
June 22nd @ Razzmatazz (Barceona, ES)
June 23rd @ BBK Bilbao Music Legends Festival (Bilbao, ES)
June 25th @ Les Docks (Lausanne, Switzerland)
June 27th @ Budapest Park (Budapest, HU)
June 29th @ Arsenal Fest (Kragujevac, RS)
June 30th @ SRC Salaata (Zagreb, HR)
July 1st @ Pordenone Blues Festival (Pordenone, IT)

Съпътстващо обявяването на турнето е пускането на огненото, експресионистично ново видео за “Vendetta X”, третият сингъл от “Under The Midnight Sun”.

Стилизираното кинематографично преосмисляне на песента е режисирано от дългогодишния сътрудник на групата Juan Azulay (известен със силните си образи, създадени с новаторски артисти от Sigur Rós до Lydia Lunch):

The Cult издадоха на 7 октомври новия си албум, “Under The Midnight Sun”. Той е продуциран от Tom Dalgety (Pixies, Ghost, Royal Blood) и излиза чрез Black Hill Records.

Когато слънцето просто не искаше да напусне небето една вечер във Финландия, Ian Astbury отбеляза този момент. Разхождайки се на територията на фестивала Provinssirock, Astbury откри, че се наслаждава на сюрреалистичния, почти окултен момент, който идва със „среднощното слънце“, летния участък, където слънцето не залязва на север от Арктическия кръг. „Три часа сутринта е, слънцето изгрява и има всички тези красиви хора в този спокоен момент“, спомня си Astbury. „Хората лежат на тревата, правят любов, пият, пушат. В предната част на сцената имаше редици цветя от представленията по-рано същата вечер. Беше невероятен момент”. Докато преглеждаше архивни кадри от представлението, Astbury откри нов мистицизъм в този момент и го вложи в предстоящия „Under The Midnight Sun“.

До 2020 г., The Cult бяха в постоянен цикъл от издаване на албуми, турнета и записи. Когато светът се затвори и всеки беше принуден да промени приоритетите си и начина, по който подхожда към живота и работата си. „Когато светът спря, имах възможност да пиша в реално време, да изчислявам“, казва Astbury. Когато локдаунът бе вдигнат и групата можеше да се срещне, за да записва, те се обединиха с Dalgety. „Бях принуден от това видение, тази аномалия, този спомен да бъда под среднощното слънце. Том ни помогна да внесем нова музикална форма и честота в нашия процес”.

Лирично, “Under The Midnight Sun” подсилва тази нова музикална сръчност, като надгражда идиличната и сюрреалистична визия в заглавието си. През цялото време Astbury черпи влияния от Brian Jones, Brion Gysin, William Burroughs, Buddhism, the Beats, and “the Age of Aquarius”, всички засенчени от настоящата заплаха и вечната цветова палитра на Cult.

Тъй като The Cult сега се завръщат към изпълненията на живо и споделянето на “Under The Midnight Sun”, Astbury се надява, че записът се свързва с нещо дълбоко в и подсъзнанието на техните слушатели – нещо, което той е намерил в себе си, когато му е даден момент да го потърси. „В основата на всичко това музиката съдържа вибрационната честота на начина, по който някога сме общували, преди дори да можем да говорим“, казва Astbury. „Птичи песни, зов на животни, теория на струните, квантова физика, психеделици. Записът в крайна сметка е за намирането и обединяването на красотата в тези странни естествени моменти”.

Поръчайте “Under The Midnight Sun” тук

The Cult “Under The Midnight Sun

  1. Mirror
  2. A Cut Inside
  3. Vendetta X
  4. Give Me Mercy
  5. Outer Heaven
  6. Knife Through Butterfly Heart
  7. Impermanence
  8. Under The Midnight Sun