The Cult обявиха излизането на новия си албум, “Under The Midnight Sun” на 7 октомври, той продуциран от Tom Dalgety (Pixies, Ghost, Royal Blood) и излизащ чрез Black Hill Records.

И днес банда сподели първия вкус на това, което ще бъде техният 11-ти студиен албум чрез “Give Me Mercy”. Сингълът дава да се разбере, че съоснователите на The Cult, Ian Astbury и Billy Duffy, са прекарали шестте години от последното им дългосвирещо издание, прокарвайки още повече своята езотерична сила. Заобиколен от динамичния китарен риф на Duffy, Astbury достига нови висоти на уязвимост.

Той споделя: „Бях абсолютно влюбен в това музикално произведение, което Billy беше написал, и то идеално отговаряше на мислите, които имах относно необходимостта на нашата култура да преодолее предположенията за двойственост. Имаме нужда от нов език, защото думите не могат да изразят накъде отиваме”. Duffy казва: „„Give Me Mercy“ има всички отличителни белези на нова класика от Cult за ушите ми … свежи, но познати“.

Чуйте „Give Me Mercy“ и гледайте придружаващото видео, режисирано от Juan Azulay тук:

Когато слънцето просто не искаше да напусне небето една вечер във Финландия, Ian Astbury отбеляза този момент. Разхождайки се на територията на фестивала Provinssirock, Astbury откри, че се наслаждава на сюрреалистичния, почти окултен момент, който идва със „среднощното слънце“, летния участък, където слънцето не залязва на север от Арктическия кръг. „Три часа сутринта е, слънцето изгрява и има всички тези красиви хора в този спокоен момент“, спомня си Astbury. „Хората лежат на тревата, правят любов, пият, пушат. В предната част на сцената имаше редици цветя от представленията по-рано същата вечер. Беше невероятен момент”. Докато преглеждаше архивни кадри от представлението, Astbury откри нов мистицизъм в този момент и го вложи в предстоящия „Under The Midnight Sun“.

До 2020 г., The Cult бяха в постоянен цикъл от издаване на албуми, турнета и записи. Когато светът се затвори и всеки беше принуден да промени приоритетите си и начина, по който подхожда към живота и работата си. „Когато светът спря, имах възможност да пиша в реално време, да изчислявам“, казва Astbury. Когато локдаунът бе вдигнат и групата можеше да се срещне, за да записва, те се обединиха с Dalgety. „Бях принуден от това видение, тази аномалия, този спомен да бъда под среднощното слънце. Том ни помогна да внесем нова музикална форма и честота в нашия процес”.

Лирично, “Under The Midnight Sun” подсилва тази нова музикална сръчност, като надгражда идиличната и сюрреалистична визия в заглавието си. През цялото време Astbury черпи влияния от Brian Jones, Brion Gysin, William Burroughs, Buddhism, the Beats, and “the Age of Aquarius”, всички засенчени от настоящата заплаха и вечната цветова палитра на Cult.

Тъй като The Cult сега се завръщат към изпълненията на живо и споделянето на “Under The Midnight Sun”, Astbury се надява, че записът се свързва с нещо дълбоко в и подсъзнанието на техните слушатели – нещо, което той е намерил в себе си, когато му е даден момент да го потърси. „В основата на всичко това музиката съдържа вибрационната честота на начина, по който някога сме общували, преди дори да можем да говорим“, казва Astbury. „Птичи песни, зов на животни, теория на струните, квантова физика, психеделици. Записът в крайна сметка е за намирането и обединяването на красотата в тези странни естествени моменти”.

Поръчайте “Under The Midnight Sunтук.

The Cult “Under The Midnight Sun”