Барелефът на John Lennon, който бе поставен в центъра на София по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. Извършителят все още е неизвестен!  

Още след Коледа, Радио Тангра Мега Рок сезира кмета на район ‘Средец’, Мария Ачкова, която ни увери, че започва проверка във всички институции, които биха имали отношение към случая. И ще подаде сигнал и в 1 РПУ на МВР. 

Барелефът на художника Петьо Маринов бе монтиран през 2010 на стената на сградата на бившия нотариат откъм ‘Граф Игнатиев’ и в последните месеци бе недостъпен за гражданите, защото се оказа в ничията зона зад загражденията по повод ремонта на улицата.  

След отварянето на тази част от улицата за движение, John Lennon вече не е на стената, а според г-жа Ачкова, от Столичен инспекторат нямали никаква информация по случая. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.

Радио Тангра Мега Рок се свърза и с отдел ‘Връзки с обществеността’ на КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат. Те ни увериха, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станция на метро), за да започнат цялостна реконструкция на къщата. Изпратеният от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена!

Авторът Петьо Маринов потвърди, че е бил информиран за ‘изчезването на John Lennon’, но не знае други подробности.

В днешния ден, все повече си даваме сметка за смисъла и значението на символите. Неслучайно стражи с автомати наобиколиха онази нагла елха до църквата ‘Света Неделя’ преди Коледа.” – сподели програмният директор на радиото, Васил Върбанов  – ‘Вече повече от половин век, в целия свят, John Lennon е от големите символи на стремежа към светлина и свободаИзчезването му от сърцето на София едва ли е случайно! Вижда се, че не е откраднат от вандали. Демонтиран е в периода, в който гражданите нямахме достъп до тази стена. Няма нищо случайно!

По следата на ‘Изчезналия Джон Ленън’ вече тръгват BBCEuronews и други световни медии.

‘Стената на Джон Ленън’ на задната част на сградата на бившия нотариат, на 10 метра от ‘Попа’, от десетилетия има култово място в българската рок история. В годините преди 10-и ноември, почитатели на свободата се възползваха от нощта в комунистическа България и под прикритието на тъмнината, изписваха изрeчения и думи на английски в памет на John Lennon. В последните години преди “промяната”, ситуацията бе по-открита, а още на 8.12.1989, стотици хора се събраха със свещи, пеейки песните-химни на Lenon.

В новия век, ‘стената’ изглеждаше леко забравена, но на 8 декември 2010, по случай 30-ата годишнина от убийството на музиканта-икона, на същата тази стена, в 12 на обяд официално бе открит барелефът на художника Петьо Маринов. 

Източник: radiotangra.com; снимки: registersofia.bg