Peter Gabriel представи още нова песен, наречена „Playing For Time“. Тя е трети сингъл към “i/o”, неговия предстоящ първи нов албум с оригинален материал от 21 години.

Излизането на сингъла съвпада с пълнолунието този месец, както пускането на “Panopticom” и “The Court” през изминалите месеци съвпаднаха със съответните дати. Песните са от предстоящия албум “i/o” на бившия вокал на Genesis, въпреки че все още не е обявена дата на издаване.

Записан в Real World Studios в Wiltshire и The Beehive в Лондон, “Playing For Time” включва Tom Cawley, който свири на пиано в турнето New Blood на Gabriel. Оркестровият аранжимент от Ed Shearmur (който се е занимавал с оркестрацията на “That’ll Do” на Randy Newman, в която пее Gabriel) и е записан в British Grove Studios в Лондон с редица музиканти, които преди това са участвали в New Blood Orchestra.

Playing For Time“ отчасти е повлиян от работата на Long Now Foundation и изключителното изобретение на Danny Hillis, The 10 000 Year Clock, което е идея, предназначена да се опита да ни насърчи да мислим дългосрочно.

Сигурен съм, че ако имаме шанс да оцелеем от екзистенциалните проблеми, пред които сме изправени сега, трябва да започнем да мислим много по-мащабно и по-дълго, за да постигнем реален напредък“, казва Gabriel. „Така че мисля, че това, което правят, е изключително ценно и има някои невероятни разговори на уебсайта им, така че за тези, които искат дълбоко потапяне в ролята на времето и дългосрочното мислене, Long Now Foundation е прекрасно място за начало“.

Както при предишните два издания на Gabriel, „Playing For Time“ ще дойде с различни подходи за миксиране от Tchad Blake (Dark-Side Mix) и от Mark ‘Spike’ Stent (Bright-Side Mix) и Hans- Atmos In-Side Mix на Martin Buff, които ще бъдат издадени по-късно през месеца.

Миналата година Gabriel си сътрудничи с Arcade Fire върху песента „Unconditional II (Race and Religion)“, допринесе с музика за благотворителен албум за Деня на Земята, куриран от Eno, и направи кавър на „Here It Is“ за трибют-албум на Leonard Cohen.

Gabriel ще направи турне в Европа по-късно тази година, като датите за Северна Америка ще бъдат обявени скоро. Пълен списък с концертите вижте тук:

Peter Gabriel i/o Tour

May
18 – Krakow, Poland – Tauron Arena
20 – Verona, Italy – Verona Arena
21 – Milan, Italy – Mediolanum Arena
23 – Paris, France – Accor Arena
24 – Lille, France – Stade Pierre-Mauroy
26 – Berlin, Germany – Waldbuehne
28 – Munich, Germany – Koenigsplatz
30 – Copenhagen, Denmark – Royal Arena
31 – Stockholm, Sweden – Avicii Arena

June
2 – Bergen, Norway – Koengen
5 – Amsterdam, Netherlands – Ziggo Dome
6 – Antwerp, Belgium – Sportpaleis
8 – Zurich, Switzerland – Hallenstadion
10 – Cologne, Germany – Lanxess Arena
12 – Hamburg, Germany – Barclays Arena
13 – Frankfurt, Germany – Festhalle
15 – Bordeaux, France – Arkea Arena
17 – Birmingham, UK – Utilita Arena
19 – London, UK – The O2
20 – Nottingham, UK – Motorpoint Arena
22 – Glasgow, UK – OVO Hydro
23 – Manchester, UK – AO Arena
25 – Dublin, Ireland – 3Arena

September
8 – Quebec City, Quebec – Videotron Centre
9 – Ottawa, Ontario – Canadian Tire Centre
11 – Toronto, Ontario – Scotiabank Arena
13 – Montreal, Quebec – Bell Centre
14 – Boston, Massachusetts – TD Garden
16 – Philadelphia, Pennsylvania – Wells Fargo Center
18 – New York, New York – Madison Square Garden
30 – Chicago, Illinois – United Center

October
7 – Vancouver, British Columbia – Rogers Arena
8 – Seattle, Washington – Climate Pledge Arena
11 – San Francisco, California – Chase Center
13 – Los Angeles, California – Kia Forum