Dubioza Kolektiv представиха новото си видео, “Bubrezi“. Видеото, което може да гледате по-долу е режисирано от Irfan Avdić.

Песента с многозначителното заглавие “Бъбреци”, с която те анонсират новия си албум, е създадена като страничен ефект от прекомерната консумация на социални мрежи през последните две години. Пандемията остави своя отпечатък върху всички, а бързият интернет първоначално изглеждаше като утешително бягство от суровата реалност.

Dubioza Kolektiv са винаги в крак със социалните събития, така че песента „Bubrezi“ говори за токсичността зад внимателно програмирани алгоритми, които имат за задача да ни държат онлайн възможно най-дълго и да кликваме върху различни маркетингови предложения.

Нашето съществуване по едно време беше в стесненото съзнание на консумирането на мрежи с кратки паузи, за да изядем това, върху което щракахме, и куриерските фирми да го доставят до вратата ни. В допълнение към натиска, който алгоритмите оказват върху потребителя, има натиск и върху създателите на съдържание, а механизмът е още по-агресивен и брутален. Ако не вложите достатъчно съдържание във вечно гладната уста на алгоритъма – всичко, което сте правили досега, остава без значение и потъвате в анонимност в дъното на емисията, където вече никой не ви вижда. Това принуждава хората да правят всички луди и екстремни неща в отчаяние, за да получат тази злощастна гледка, а това е опасна зона както за създателя, така и за потребителя на съдържанието“, обясняват от групата.

Ако сте пристрастени към интернет и социалните мрежи, “Bubrezi” имат силен терапевтичен ефект. След като слушате тази песен 2000 пъти – проблемът ви просто ще изчезне. Защото, както казва старата народна поговорка: клин клин избива.

Направихме видеото към песента „Bubrezi“ във вертикален формат, защото искахме чрез интензивно използване на TikTok и Instagram да се преструваме, че принадлежим на по-младото поколение, независимо от факта, че годините в личните ни карти ни казват друго. По-добре е да записвате модерни видеоклипове в TikTok, отколкото да ходите на пластична хирургия или ботокс“, казаха от групата.

Сингълът може да поръчате тук. Последният албум на бандата, “#fakenews” излезе през 2020 г.