През 2016 година легендарната рок група Ахат отбелязва 30 години от създаването си с национално турне.
От създаването си през 1986-та и до днес рок група Ахат безспорно е запазената марка номер едно на българския твърд и тежък рок. Стила и звученето на групата се доближават плътно до емблематични течения като прогресив, хеви метъл и прогресив метъл, а за многохилядните си дългогодишни фенове Ахат неотменно носят ореола на пионери на този стил музика в България. Няма съмнение, че това ексклузивно събиране на членовете на групата за това юбилейно национално турне е едно от най-значимите музикални събития в България за тази година.

„Това ще бъде последното ни национално турне. Трудно се събираме вече, поради различните посоки и ангажименти на всеки. Решихме да отбележим това събитие най-вече заради невероятните феновете на българската рок музика, както и да предоставим една последна възможност за тези, които само са чували за Ахат и нашата музика, да ни видят и на живо. А за нас е важно, че ще можем за последен път заедно да се поклоним пред хората, които запазиха в сърцата си и обграждат с любовта си нас и нашата музика през всичките тези години…“, споделя фронтмена на Ахат, Звезди Керемидчиев.

Публиката помни множество знакови появи на Ахат от последните години – като съпорт на Deep Purple, Uriah Heep, Whitesnake, The Cult, Black Sabbath, Scorpions, Iron Maiden, както и последното им турне през 2007-а година. Но вече от няколко години Ахат не са работили заедно.

Ахат„Ние вече не сме работеща група, всеки отдавна е поел по своя път и се занимава с различни неща, но решихме, че 30 годишния ни юбилей е прекрасен повод да се съберем, да поработим както някога и да затворим една страница от историята – нашата и на българския рок. А това е една история, която заслужава такъв грандиозен край.“, допълва Денис Ризов, басистът на групата.

До момента графика за протичане на „Последния поход” е:

22 Ноември – Велико Търново, Дворец на Културата и Спорта „Васил Левски”

25 Ноември – Варна, Дворец на Културата и Спорта, зала Младост

27 Ноември – Бургас, Спортна зала Младост

28 Ноември – Пловдив, Панаирна палата 2

30 Ноември – Благоевград, Спортната зала Скаптопара

17 Декември – София, НДК – Зала 1

Съпорт на турнето на Ахат е първата рок дама на България Милена Славова с нейната банда.

Групата пази като тайна и изненада сет листа за концертите, но вече е известно, че наред с емблематичните хитове ще прозвучат и някои пести, които отдавна или никога не са изпълнявани на живо.

Очаква се финално потвърждение за още няколко концерта – информация за допълнителни градове и билети ще намирате на сайта и в мрежата за продажби на Eventim.

Билети за турнето на Ахат се продават в мрежата на Eventim в цялата страна, на място в касите при залите в градовете, както и онлайн на www.eventim.bg