2017-та се очертава като вълнуваща година за рок музиката. Групи със завиден статус са готови с новия си материал, обещани са доста нови издания за следващите месеци. В сметката като прибавим две банди, които не са издавали нищо повече от десетилетие, един дългоочакван реюниън и още една, която търси вокалист вече цяла година, eто какво можем да очакваме през годината:

Depeche Mode

Започвам с този Depeche, който чакаме вече толкова години. Той вече се появи (знаете къде), въпреки че официално излиза на 17-ти март. Първи сингъл – “Where’s The Revolution”. Май никой не му обърна внимание, докато не излее видеото. Албумът: на първо слушане – нищо особено. Оставих го да отлежи малко, да попие. Още повече, лееекинко се съмнявах в качеството на звука на толкова ранно копие. Днес си го пуснах пак… и пак… Не само, че е покълнал, пуснал е коренчета в моите свикнали на какво-ли-не уши. Да, определено не е от онези албуми, дето те хващат на първо слушане и на третото вече не можеш да ги понасяш. Интересен албум, с много идея, много мислен.

Queens of the Stone Age
От доста време се говори за нов албум на QOTSA, Josh Homme потвърди работата по него още през юни 2016-та.

System of a Down
През ноември в интервю за Kerrang, барабанистът John Dolmayan потвърди “Работим по нов албум в последните 6 месеца и имаме около 15 нови песни, които си заслужават”. SoaD ще бъдат хедлайнери на жестоки фестивали през лятото: Download, Nova Rock, Copenhell; дано намерят малко време и за новия албум.

Tool?

Един албум, за който се говори повече от десетилетие. Maynard James Keenan все намира повод да го отложи – ту записи с A Perfect Circle, ту концерти с Puscifer… Няма да му се размине, чакаме толкова години този албум. Дори да излезе през 2019-та, той ще си заслужава чакането!