Alec John Such, бившият басист на Bon Jovi, почина на 70 годишна възраст. Новината бе разпространена в официалните акаунти на групата в социалните мрежи. Все още не е известна причината за смъртта.

Съкрушени сме да чуем новината за смъртта на нашия скъп приятел Alec John Such. Като оригинален член-основател на Bon Jovi, Alec беше неразделна част от формирането на групата. … Честно казано, ние намерихме пътя един към друг чрез него — той беше приятел от детството на Tico [Torres] и доведе Richie [Sambora] да ни види как свирим. Alec винаги беше див и пълен с живот. Днес тези специални спомени предизвикват усмивка на лицата ни и сълза в очите ни. Ще ни липсва много.”

Роден в Йонкърс, Ню Йорк на 14 ноември 1951 г., John Such свири в група със Sambora, The Message, преди в крайна сметка да се присъедини към Bon Jovi. В началото на 80-те години на миналия век John Such е мениджър на тогавашната бална зала Hunka Bunka в Сейревил, Ню Джърси. Именно там той кани Jon Bon Jovi & The Wild Ones, виждайки потенциала на млад музикант с мисия.

John Such довежда Torres и Sambora в групата, докато Jon Bon Jovi доведе приятеля си от детството Дейвид Брайън, който беше част от по-ранна група, Atlantic City Expressway. Третият албум на групата, „Slippery When Wet“, в крайна сметка ще продаде 12 милиона копия, а последващият албум „New Jersey“ от 1988 г. включва още повече хитови песни.

Звукозаписната компания лъжеше за възрастта ми“, каза John Such пред The ​​Asbury Park Press през 2000 г. „Бях на 31, когато се присъединих. Бях с 10 години по-възрастен от останалата част от групата. В крайна сметка сестра ми наистина се ядоса, защото вестниците ще я описват като моя по-голяма сестра, когато наистина беше по-млада“.

John Such остава в групата до 1994 г. Той беше заменен от басиста Hugh McDonald, който стана официален член на групата през 2016 г. „Когато бях на 43, започнах да прегарям“, каза той в интервю. „Чувстваше се като работа, а аз не исках да работя. Причината да вляза в група е, защото не исках да работя“.

Според интервюта с Jon Bon Jovi и Richie Sambora в епизод на Behind the Music, Such е изгонен от групата за незадоволително представяне по време на концерти. Също така качеството му на записите на сесията по време на албума “CrossRoad” е допринесъл за уволнението му от Bon Jovi. Зрителите обаче не успяха да чуят неговата страна на историята; той отказа да бъде интервюиран от шоуто.

По това време Bon Jovi сравнява напускането на Such с това на Bill Wyman от The Rolling Stones: „Просто тръгнахме в различни посоки. Разбираемо е… само защото искам да продължа да правя записи, не означава, че всички останали трябва да го правят“, каза Jon.

Когато групата беше въведена в Залата на славата на рокендрола през 2018 г., John Such се събра отново с групата и произнесе красноречива реч. „Когато Jon Bon Jovi ми се обади и ме помоли да бъда в неговата група преди много години, осъзнах колко сериозен е той и той имаше визия, към която искаше да ни доведе, и аз съм твърде щастлив, че бях част от тази визия“, каза той. Той продължи: „Тези момчета са най-добрите. Имахме толкова много страхотни моменти заедно и нямаше да сме тук, ако не бяха тези момчета. Обичам ги до смърт и винаги ще ги обичам.”

Групата сподели клипа от речта му, заедно с монтаж на John Such, поставен към неговата подписна песен „Blood on Blood“, песен, в която той от време на време поемаше главна вокална роля на концерти на живо.

След като напусна Bon Jovi, Such менажира няколко местни групи в Ню Джърси, а също така притежава магазин за мотоциклети в Ню Йорк. Alec менажира базираната в Чикаго рок група 7th Heaven през 1998 г. заедно с James Young от Styx.

Alec участва с Bon Jovi на живо на сцената през 2001 г. по време на “Wanted Dead Or Alive” в Tweeter Center в Камдън, Ню Джърси и Giants Stadium в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси.