Американската техникъл метълкор формация August Burns Red идва в София за концерт в столичния клуб *Mixtape 5* на 14 август 2017. Групата беше номинирана през декември миналата година в категорията за „Най – добро метъл изпълнение” с песента си „identity” на световните „Награди Grammy 2016”, редом със Slipknot, Lamb Of God, Sevendust и обявените по – късно за победители  – Ghost.

August Burns Red @ NovaRock Festival
August Burns Red @ NovaRock Festival

Билети се продават ексклузивно в мрежата на ticketlogic.bgwww.bilet.bg/каси/ или в The Wrong Bar в София. 100-те Early Bird билета от 25лв, почти се изкупиха. Нормалната цена на билетите е 30лв, а ако не се разпродаде до август, в деня на концерта и на място, билетите ще са по 35лв.

Август Burns Red е американскa метълкор група от Манхайм, Пенсилвания. Създадена през 2003 г., групата започва първите си изпълнения, докато по-голямата част от членовете са последна година в гимназията. Скоро започват да свирят около Ланкастър, след кото подписват със CI Records. Следват договори със Solid State Records и накрая – Fearless Records. Видни характеристики на музиката им включват тежък брейкдаун и неравноделни рифове, а текстовете им често са на тема депресия, социална толерантност и скръб от смъртта на любим човек. Последният албум на групата, Found in Far Away Places е издаден на 29 юни 2015 г.

Август Burns Red обикновено се определят като метълкор банда, но самите те твърдят, че споделят черти от други жанрове, като прогресив метъл и траш метъл. Групата също е определяна като мелодичен метълкор. Песните им са с влияния от Meshuggah, Symphony In Peril, Pelican & Dillinger Escape Plan, а също така Between The Buried And Me, Misery Signals и Hopesfall. За разлика от други метълкор вокалисти, Джейк Luhrs не смесва чисти вокали с крясъци, но пък понякога добавя речитативи. Като пример, в песента им “Spirit Breaker” Luhrs чете писмо. Макар групата да няма нищо против да бъде класифицирана като метълкор, китаристът им JB Brubaker е развил отвращение към много от групите в жанра:

Имам чувството, че всеки, който може да вземе една китара и да научи метълкор риф, заедно с барабанист свирещ траш ритми върху брекдаун се нарича метълкор. Изглежда едва ли не все едно има работеща формула, а за мен метъла никога не е имал формула.

Групата включва инструменти като виолончело и цигулка, а също и класически вокални интерлюдии, размествайки на границите на понятието метълкор.

August Burns Red @ NovaRock Festival
August Burns Red @ NovaRock Festival

August Burns Red – 14 август 2017 – Mixtape 5