Басистът на The Cure Simon Gallup обяви в събота, че напуска групата след близо 40 години с ню-уейв/готик легендите.

С леко натежало сърце споделям, че вече не съм член на The Cure! Успех на всички тях“, написа Gallup във Facebook. На въпрос от фен дали изходът е свързан със здравето, Gallup отговори: „Добре съм … просто ми писна от предателство.

The Cure и певецът Robert Smith все още не са коментирали напускането на Gallup. Въпреки това, дългогодишният клавирист на групата Roger O’Donnell написа в туитър след съобщението на Gallup: „Един приятел току -що ми каза, че са видели Lol в Guitar Center да купува бас ???“, той явно има предвид бившия барабанист/клавирист на The Cure Lol Tolhurst, който напусна групата през 1989 г.

Gallup, който беше въведен в Залата на славата на рокендрола през 2019 г. заедно с колегите си от The Cure, изтри собствения си акаунт в Twitter.

Въпреки че Gallup не е сред основателите на The Cure, той се присъединява скоро след излизането на дебютния албум на групата “Three Imaginary Boys” от 1979 г., в който участва басистът Michael Dempsey. Gallup се появява и в трите албума в „Тъмната трилогия“ на Cure – „Seventeen Seconds“ от 1980 г., „Faith“ от 1981 г. и „Pornography“ от 1982 г. – преди нарастващото напрежение със Smith да доведе до напускането му през 1982 г.

Две години по-късно, след като The Cure пуснаха “The Top” без Gallup, Smith помоли басиста да се присъедини отново към групата. От 1984 до 2021-ва Gallup остава басист на групата. Последният студиен албум на групата беше “4:13 Dream” от 2008 г., но Smith каза пред Rolling Stone през 2019 г., че групата работи върху нов албум, вдъхновен от кацането на Луната през 1969 г.

В интервю за NME през 2019 г. Smith говори за важността на Gallup за групата. „За мен сърцето на групата на живо винаги е бил Simon и той винаги е бил най -добрият ми приятел. Странно е, че през годините и десетилетията той често е пренебрегван. Той не дава интервюта, не се проявява публично, но въпреки това е абсолютно жизненоважен за това, което правим“, каза Smith.

Имахме някои трудни периоди през годините, но успяхме да поддържаме много силно приятелство, израснало от този споделен опит, когато бяхме тийнейджъри. Когато имаш такива приятели, особено за толкова дълго време и трябва да се случи нещо наистина изключително, за да се разпадне това приятелство“.

The Cure @ INmusic festival, 2019