Новият сингъл на Björk включва вокали на нейния син, Sindri Eldon.

Песента е трети сингъл от 10-ия студиен албум на исландската изпълнителка „Fossora“, който трябва да пристигне на 30 септември чрез One Little Independent Records (поръчайте предварително тук).

Ancestress“ е едно от двете парчета в предстоящия албум, които Björk написа за покойната си майка, а другото е „Sorrowful Soil“.

Певицата обясни, че е написала дълбоко личната нова песен „точно след погребението“, добавяйки „[Това] вероятно е обичайна реакция на музиканта, импулсът да направиш своя версия на историята“. Тя продължава: „Тази песен е писмо до майка ми, нейната история, видяна от моята гледна точка. Написана е в хронологичен ред, първият стих е моето детство и т.н.

Тя казва, че „Ancestress“ е „вероятно по някакъв начин вдъхновен от исландската песен „Grafskrift“, която по някакъв начин е много директен и патриархален разказ за нечий живот“. „Вероятно исках да подходя към това по по-женствен начин, нейната биологична и емоционална история, а не нейните професии, партньори или дати на раждане и смърт“, споделя Björk.

Fossora” ще включва колаборации със Serpentwithfeet и индонезийската пънк група Gabber Modus Operandi, както и композиции с участието на сина на Björk Sindri и дъщеря ѝ Doa.

През октомври миналата година Björk разкри пред исландската национална телевизия RÚV, че наследникът на “Utopia” (2017) е “за хора, които си правят клубове в дневната си” по време на локдауните заради пандемията. Също така повечето от песните са с темпо 80-90 удара в минута, тъй като това е и темпото, с което Björk ходи.

В новия албум има много спокойствие в първата част на песните, но в последната една минута от тях звученето става клубно“, добавя Björk. По предложение на мениджъра на исландката, тя ще стартира и серия от посветени на дискографията й подкасти, която също ще бъде пусната през есента.

Bjork: “Fossora

 1. Atopos
 2. Ovule
 3. Mycelia
 4. Sorrowful Soil
 5. Ancestress
 6. Fagurt Er í Fjörðum
 7. Victimhood
 8. Allow
 9. Fungal City
 10. Trölla-Gabba
 11. Freefall
 12. Fossora
 13. Her Mother’s House