Bleed from Within ще подгряват концерта на Amon Amarth и Kreator в София

За да се видим на столичния колодрум Arena Sofia, можете да закупите следните билети:

Билет за членове на Fest Club на цена 77лв. https://ticketstation.bg/bg/e12227-amon-amarth-fest-club
или
Билет на свободна продажба на цена 88лв. https://ticketstation.bg/bg/e12226-amon-amarth-no-club

Билети можете да откриете и на касите на магазини На Тъмно в цялата страна

Няма как да сбъркате звученето на велика банда с късмета на тяхна страна. Bleed From Within са мощно и надеждно присъствие на метъл сцената в Обединеното кралство вече 17 години, но напоследък шотландският квинтет расте в увереност и реноме. С най-новия си албум “Shrine те са на път да разбият всички досегашни очаквания.

Сформирани в Глазгоу през 2005 г., Bleed From Within се появяват от метълкор експлозията и бързо се утвърждават като една от най-отличителните банди в Обединеното кралство. Със звучене, което черпи от всякакви екстремни поджанрове, и непоколебимo умение да пишат вълнуващи, запомнящи се химни, шотландците вече звучаха като завършен шедьовър в дебютния си албум “Humanity” през 2009 г., но с всеки следващ албум се развиват и набират все повече сила. Както “Empire” (2010), така и дебютът на големия лейбъл “Uprising“(2013) затвърдиха репутацията им, докато мащабните турнета и все по-сложните изпълнения на живо показват благородната отдаденост на пренасянето на музиката им директно към масите.

Въпреки многобройните спадове, балансиращи пиковете, Bleed From Within се противопоставиха на трудностите, за да се превърнат в постоянна и уважавана част от съвременния метъл. През 2018 г. широко признатият “Era” – първият, който включва текущия състав на групата от вокалиста Scott Kennedy, барабаниста Ali Richardson, китаристите Craig „Goonzi“ Gowans и Steven Jones, и басиста Davie Provan – наля още масло в огъня им и впоследствие те започнаха най-мащабното си турне до момента. За съжаление, когато започна работата по петия албум на групата, целият свят спря. Но въпреки че беше пуснат в странна нова реалност, “Fracture” от 2020 г. се оказа най-големият триумф на историята Bleed From Within досега.

„Премиерата на Fracture по време на изолацията и затварянето на всикчо беше много съзнателно решение“, обяснява Ali Richardson. „Много наши колеги, и дори лейбълът ни, смятаха, че бихме могли да го отложим, ако искаме, но ние вече набирахме инерция по времето, когато го пуснахме, и бяхме много наясно с това. Веднага след премиерата направихме пълно представяне, предавайки на живо, и подкрепихме Lamb Of God дигитално. Мисля, че това направи чудеса за нас, дори и само за собственото ни психическо здраве. Имахме албум, с който да работим, да рекламираме и да правим неща, и разбира се пишехме и на заден план, за “Shrine“.”

„”Fracture” се състоеше от десет песни, които написахме, докато бяхме на турне“, добавя Steven Jones. „Така че щом този албум пожъна толкова успех, това те кара да си мислиш: „Наистина имаме шанс!“. Хората харесаха албума толкова много и той бе създаден, защото ние го направихме заедно. Този път, за “Shrine“, имахме необходимото време, за да направим възможно най-добрия албум, който можем.“

Премиерата на албума бе на 3 юни 2022-ра чрез новия лейбъл Nuclear Blast Records, Shrineпредставлява кулминацията на цялата упорита работа, която Bleed From Within са положили през годините. Това е и най-пълният и убедителен запис, който групата е правила някога. Надграждайки многостранната свирепост на “Fracture”, и добавяйки множество нови елементи, тези нови песни са резултат от споделена химия, която само се засилва с времето.

„Когато Steven се присъедини към групата (през 2017 г.), излязохме от еднообразието, в което бяхме“, признава Ali. „Процесът на писане с петимата сега е брилянтен. Steven е много ангажиран с вокалната техника и записите, той работи в тясно сътрудничество с Kennedy и те експериментират много с мелодиите, които чувате. Харесва ми да мисля за “Era” и “Fracture” и “Shrine” като почти трилогия, обхващаща еволюцията на звученето ни.  Вече обсъждаме следващия албум и накъде ще се насочим, така че малко след това ще презаредим.”

Въпреки че веднага се разпознава като запис на Bleed From Within, “Shrine” пренася звученето на групата в неизследвана територия. От епичната и експлозивна откриваща песен “I Am Damnation” и войнствения, прог-оцветен екстремен метъл на “Flesh And Stone“, през разтърсващите, ниски груувове на “Invisible Enemy” и заплашителния тек-метъл удар на “Death Defined“, албумът е едновременно страхотен скок напред за своите създатели и един от най-изобретателните и завладяващи метъл записи на годината. По-предизвикателен и вдъхновяващ набор от песни от мрачният и жесток “Fracture”, Shrine e звукът на една изключителна банда, която рискува. Този път Bleed From Within даде всичко от себе си и резултатите са очевидни.

„За “Shrine” най-много ни интересуваше качеството на продукцията,“ отбелязва Ali. „Имахме лейбъл, който повярва в нас, и ние не търсим просто бързи пари тук – интересуваме се от дълголетието на групата и от създаването на солиден продукт. Най-накрая успяхме да реализираме онези видове творчески мечти, които винаги сме имали, било то да добавяме всички тези продуцентски текстури или да включваме струнен квартет, да имаме тази възможност беше просто невероятно. Тогава беше много стресиращо, но като слушам отново оригинала сега, казвам си „Направихме го, по дяволите!“ Този път определено вдигнахме летвата по всякакъв начин, по какъвто можахме.“

“Fracture” беше преломен момент и след това всичко придоби смисъл“, казва Steven. „Винаги е вървял в тази посока. Това, което чувате в “Shrine“, вече се получава естествено. Очевидно сме положили много усилия, за да го усъвършенстваме и да го направим възможно най-добър, но всичко, което излиза, е много непринудено и буквално нищо не е насила. То е  изцяло това, което е вътре в нас, показваме ви го.”

Въоръжени с най-добрия запис в кариерата си и подтикнати от перспективата за завръщане на живо, Bleed From Within се наслаждават на инерцията, която идва само при истински посветените. След като оцеляха ударите и стрелите на почти 20 години активна служба, тази банда все още е истински гладна и става все по-силна с всяка минута.

Това е всичко за нас, това е всичко, към което сме се стремили в продължение на 17 години“, заключава Ali. „“Shrine” е за това да се отдадеш на нещо с цялото си сърце и как това е върхът на нашата кариера. Целта никога не е била световно господство, ние сме не сме имали определени очаквания към албумите си. Ние правим това, което правим. Ние сме метъл групата на работещия човек. Всички имаме работа, всички сме големи реалисти и имаме това много мрачно чувство за хумор, тъй като сме от север от границата! Просто наистина се наслаждаваме на това, което правим. Докато продължаваме да си поставяме тази летва и да я разбиваме, наистина няма ограничение за това, което можем да постигнем.“

Bleed From Within – “Shrine”

1. I Am Damnation
2. Sovereign (Soloist – Wacław Kiełtyka)
3. Levitate
4. Flesh And Stone
5. Invisible Enemy
6. Skye
7. Stand Down
8. Death Defined
9. Shapeshifter
10. Temple Of Lunacy
11. Killing Time
12. Paradise