С оспорвана музикална битка и  грандиозно тричасово шоу завърши „Голямото рок междучасие“

„Bloodrush“ е безапелационният победител в първия по рода си телевизионен формат у нас – „Голямото рок междучасие“. Това постижение донесе заслужена слава на Косьо, Мартин и Мариян от Добрич и признанието, че са новата рок банда на България. Те спечелиха музикалното състезание, благодарение на силната подкрепа на феновете, чийто вот се оказа решаващ при избора на младите рок-герои.  Освен любовта на публиката, „Bloodrush“ завоюва и голямата награда – пълно музикално оборудване, професионален запис на сингъл, специално създаден от D2, и видео клип към него.

„Голямото рок междучасие“ изключително много ни помогна да се развием като музиканти. Енергията на това шоу ни зареди да продължаваме напред“ – бяха първите думи на победителите.

Зрителите на обществената телевизия снощи станаха свидетели на грандиозно тричасово шоу, в което петте групи, достигнали до заключителния концерт, премериха сили. „Bloodrush“ (Добрич), „The Lefties“ (Шумен), „Анекдот“ (Русе), „Different Highway“ (Хасково) и „Rockids“ (Благоевград) изсвириха по едно парче по техен избор в първите два етапа на състезанието. След това вотът на публиката изпрати „Bloodrush“ и „The Lefties“  в директен двубой за голямата награда.  В техните финални изпълнения се включи и музикалният продуцент на риалити формата Димитър Кърнев. Той излезе с тях на сцената, за да ги подкрепи в последната им рок битка, в която двете банди избраха да представят парчетата „Purple Haze“ и „Smooth“. Оценките на журито, поставиха финалистите на равно отстояние от мечтаната награда, но зрителското гласуване категорично отведе до върха „Bloodrush“, които държаха първенството през всички етапи, следвани от „Анекдот“ и „The Lefties“.

Класиране след втори етап

 

ГРУПА СУМА

ЖУРИ

МЯСТО

ЖУРИ

ВОТ МЯСТО

ВОТ

01 Different Highway 41.50 4 13,77% 4
02 Анекдот 44.50 3 25,22% 2
03 Rockids 38.50 5 8,61% 5
04 The Lefties 45.25 1 18,74% 3
05 Bloodrush 44.75 2 33,57% 1

Финално класиране след трети етап

ГРУПА ЖУРИ МЯСТО

ЖУРИ

ВОТ МЯСТО

ВОТ

05 Bloodrush 24.00 1 62,20% 1
04 The Lefties 22.25 2 37,80% 2

 

„Най-големият победител всъщност е едно мощно музикално поколение, което показа, че има музикален вкус и култура с огромен потенциал“ – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова. Тя покани и петте рок банди да се включат в новогодишния концерт „Сцена под звездите“, който всяка година обществената медия и Столична община организират на площад „Княз Александър I Батенберг“ в столицата. Димитър Кърнев, от своя страна, обяви, че те ще получат и членски карти в Българската музикална асоциация (БМА). „За мен е цяло чудо, че този проект се случи и приключи благополучно“ – допълни той.

С това изненадите за финалистите не свършиха. Вокалът на „Different Highway“ – Руси Тенев – бе определен от продуцентите на формата като най-впечатляващия певец в състезанието. Той получи като специална награда едногодишно обучение при специалиста по певческо майсторство Евгени Господинов. Участието на неговата група в „Голямото рок междучасие“ се оказа съдбовно. Момчетата от Хасково признаха, че именно риалити форматът е спасил бандата им от разпадане. Училищната група „Анекдот“ бе отличена от БМА с шестмесечно онлайн обучение в ArtistWorks, където преподаватели ще им бъдат едни от най-големите световни звезди.  Стана ясно също така, че подгласниците от „The Lefties“ ще отидат съвсем скоро на заслужена спа почивка, а най-малките музиканти от „Rockids“ получиха право да участват, без предварителна селекция, в националния кастинг на БНТ за представител в Детската Евровизия – „Децата на България са супер“.

Тъй като рокът е бунт и събаря всякакви стени, всички финалисти, членовете на журито Светлана Василева–Eliason,  Ивайло Нойзи Цветков и Ерсин Мустафов, водещите на шоуто Миленита и Дидо и музикалният продуцент Димитър Кърнев накрая се обединиха във впечатляващо общо изпълнение на емблематичната песен „The wall“ на „Pink Floyd“.

Генерален спонсор на телевизионния проект „Голямото рок междучасие“ е Първа инвестиционна банка. Димитър Кърнев и част от участниците в тазгодишното издание на състезанието бяха включени в последната кампания на банката.

Допълнителна информация за „Голямото рок междучасие“

Тази година БНТ продуцира излъчването на уникалния музикален формат „Голямото рок междучасие”. По предложение на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова, деветото издание на инициативата на D2 “Голямо междучасие”, бе превърнато в телевизионно риалити. Рекорден брой училищни рок групи от цялата страна – над 140 – заявиха участие за предаването. От тях селекционна комисия, в състава на която бяха Димитър Кърнев, издателят Ивайло Нойзи Цветков, музикалният журналист Васил Върбанов, фронтменът на “Jeremy?” – Ерсин Мустафов и Георги Георгиев от „Остава”, допуснаха 22 банди на кастинг в началото на октомври. Тогава младите музиканти се представиха със своя авторска песен и кавър версия на чуждо парче, а селекционната комисия реши 13, вместо 10 групи да вземат участие в телевизионния формат.

„Голямото рок междучасие“ се излъчваше всяка сряда от 21:00 часа, веднага след централната емисия новини „По света и у нас”. В рамките на пет тематични лайфа бандите трябваше да се справят с трудни музикални задачи.

Изпълненията на живо бяха оценявани от четиричленно жури. В него се включи басистката на легендата Моби  – Светлана Василева-Eliason. Тя е една от малкото българи със сериозен пробив в световния шоу бизнес. Освен действащ музикант, Светлана е преподавател и в два престижни музикални колежа – Institute of Contemporary Music Performance и London College of Music. Останалите трима журиращи бяха членове и в селекционната комисия –Ивайло Нойзи Цветков, Васил Върбанов и Ерсин Мустафов.

В ролята на водещи на формата влязоха изпълнителите Милена Николова-Миленита и Деян Каменов–Дидо. Те преминаха, заедно с избраните след кастинга  рок банди, по пътя до голямата победа.

Режисьор на телевизионния проект е Станислав Терзиев.

История на конкурса

Националният конкурс за най-добра училищна група на България „Голямо междучасие“ е създаден през 2008 година от Димитър Кърнев и членовете на група D2.   До този момент вече са проведени 9 поредни издания с общ брой на участниците от почти 500 групи. Сред бандите, печелили състезанието досега са: Soul Stage, Keep The Faith, Savage Ravage, Accident, Downer Kill, A Beautiful Lie, Iron Sharks, Panic Station. Всяка година конкурсът постига основната си цел да стимулира учениците да се развиват в музикално отношение и да им предоставя сцена, на която да покажат своя потенциал.

 

 

Bloodrush

Група Bloodrush е сформирана в началото на далечната 2013 година от Коста, Митко и Мартин, с желание за авторска музика и по-тежки парчета. Няколко месеца по-късно към групата се присъединява Жулиян Маринов, който е в позицията на вокалист до началото на 2015 година, когато напуска. През този период от време, групата работи по първите си авторски парчета и започва да излиза на първите си сериозни концерти в местната сцена. След година и половина свирене и близо 10 авторски парчета, групата решава да запише дебютно EP, което да включва 5 от тях. По време на записите идеята се разпада, а Жулиян напуска групата.

 

Следва конкурсът Wacken Open Air Bulgaria, както и няколко концерта по скейт паркове, халета и различни клубове след което се оформя идеята за запис на дебютен албум. В следващите няколко месеца всеки от групата събира нужните пари и в началото на август, групата влиза в Urban House Studio в София, където записва 8 авторски песни с общо времетраене 48 минути.
Веднага след записите Митко заминава за Англия където продължава своето висше образование, а на негово място идва басистът на група Roots Ov Disease Мариян Николов като смяната минава доста гладко и бързо. Следват и първите участия с него, които се оказват доста успешни.
Албум излиза с предвидено закъснение на 1 Ноември 2015, с името No Man`s Land като едноименната първа песен. Към него групата пуска и официален клип към песента Your Worst Enemy.

Междувременно стана ясно, че групата от Добрич ще открие концерта в прослава на Lemmy Kilmister на 28 декември в София. Групата ще се представи с 30-минутен акустичен сет в столичния клуб *Mixtape 5* преди Tangra Mega Mullets да превземат сцената.