Бритпоп легендите Blur се събират за първия си концерт от 8 години насам, 35 години след сформирането на бандата.

Damon Albarn, Graham Coxon, Alex James и Dave Rowntree потвърдиха, че ще свирят отново заедно на Уембли на 8 юли догодина.

Blur ще свирят за първи път на емблематичния стадион. Фронтменът Damon Albarn каза: “Наистина обичаме да свирим нашите песни и решихме, че е време да го направим отново.”

Барабанистът Dave Rowntree добави: “След хаоса през последните няколко години ще е чудесно да се съберем отново, за да изсвирим няколко песни в летен ден в Лондон.”

Продажбата на билети ще стартира в 12:00 източноевропейско време в петък, 18 ноември, като има надежди, че засиленият интерес може да доведе до обявяването на още дати. Подгряващи на Уембли ще бъдат рапърът Slowthai, номинираната за Mercury Prize Self Esteem и електропоп дуото Jockstrap.

“Наистина нямам търпение да свиря отново с братята ми от Blur и да си припомним всички тези прекрасни песни. Концертите на Blur винаги са били удивителни за мен. Хубава китара, усилен на макс усилвател и много усмихнати лица”, сподели китаристът Graham Coxon.

Басистът Alex James коментира: “Има нещо наистина специално, когато четиримата се съберем в една стая. Хубаво е като си помисля, че на 8 юли тази стая ще бъде Уембли.”

Blur се събраха последно през 2015 г., когато издадоха албума “The Magic Whip”. Паузата даде възможност на Damon Albarn да работи по нов материал на Gorillaz и да издаде втория си соло албум “The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows”, докато Graham Coxon написа няколко саундтрака към сериали като “The End of the F***ing World” и “I Am Not Okay With This”, издаде комикса и саундтрака към него “Supesrtate” и сформира дуета The Waeve с Rose Elinor Dougall от Pipettes.

“Всички имаме нужда да се развиваме като музиканти. Трябва да го направиш сам, защото никой няма да те окуражи да се отделиш и да създадеш нещо извън група, която се справя доста добре. Поемането на рискове обаче ти помага да израснеш като музикант и се радвам, че всички направихме именно това”, обясни Graham Coxon.

“Минаха над 30 години и всички ние имаме много различен живот сега. Всъщност винаги е било така, но винаги когато сме свирили заедно всичко останало във вселената избледнява и оставаме само ние четиримата и музиката. Това е така от първата ни репетиция и никой не се променил по никакъв начин и това е магично. Не много банди продължават да се харесват след 30 години и още по-малко продължават да се развиват. Последният ни албум, The Magic Whip, записан в рамките на само 5 дни в Хонг Конг, роди една от най-популярните ни песни – нямах представа за това, но наскоро гледах статистиката от стрийминг платформите, за да видя кои песни трябва да свирим. Явно ще трябва да изпълним тази”, каза още басистът Alex James.