Paul David Hewson, познат още като Bono – фронтменът на една от най-влиятелните банди в света днес – U2, ще издаде “Surrender: 40 Songs, One Story” на 1 ноември, съобщиха от издателство Penguin Random House.

Surrender ще „начертае в детайли“ това, което той преди е скицирал само в песните. Книгата ще съдържа 40 глави, всяка от които ще носи името на песен на U2, и ще включва 40 оригинални рисунки на певеца.

Макар че за кариерата на фронтмена на U2 е писано много, това ще бъде първият път, когато самият Боно пише за това. Озаглавена Surrender, автобиографията ще обхване първите дни на израстването на певеца в Дъблин, включително внезапната загуба на майка му, когато е бил на 14, успеха на U2 и неговата работа в борбата срещу СПИН и бедността.

Видеото, в което Боно разказва откъс от мемоарите, може да гледате по-долу. То използва анимации, базирани на рисунките на Боно, за да илюстрира откъс от главата Out of Control, която е за това как той пише първия сингъл на U2 на 18-ия си рожден ден, точно преди 44 години.

Боно казва, че намерението му е книгата да „начертае в детайли това, което той преди е скицирал само в песните. Хората, местата и възможностите в живота ми.” Той каза, че е избрал заглавието, защото след като е израснал в Ирландия през 70-те години на миналия век, актът на предаване не е бил естествена концепция за него. Боно, чиито текстове често са били вдъхновени от християнските му вярвания, каза, че „предаване“ е „дума, която обикалям само докато събера мислите си за книгата“.

Все още се боря с тази най-смирена команда. В групата, в брака ми, в моята вяра, в живота ми като активист“, добави той, описвайки книгата като „историята за липсата на напредък на един поклонник… С доста забавление по пътя“.

Редакторът на книгата на Боно Рейгън Артър каза, че той и колегите му са имали „късмет“, че ирландската рок звезда „не само има драматична лична история за разказване“, но също така е „наистина надарен писател“. „Описанието е честно, интимно, непочтително и дълбоко – ослепителни мемоари за един забележителен живот“, каза той.

Венеция Бътърфийлд, която наблюдава изданието на Surrender в Обединеното кралство, добави, че заглавието е „необикновена книга от необикновен човек“, обещавайки, че ще „зарадва читателите по целия свят“.

Боно, роден като Пол Дейвид Хюсън, се запознава с The Edge, Лари Мълън-младши и Адам Клейтън в училище и те създават U2 през 1976 г., издавайки първия си албум, Boy, през 1980 г. Оттогава те издадоха още 13 студийни албума и тяхното турне 360°, което продължи от 2009 до 2011 г., остава второто най-касово турне на концертна група за всички времена. Към днешна дата U2 са продали повече от 157 милиона албума и са спечелили 22 Грами, повече от всеки друг дует или група.

Боно е известен и със своята активност. (RED), кампания, на която той е съосновател, генерира повече от 700 милиона долара за Глобалния фонд за лечение и превенция на СПИН в Африка. През 2016 г. Боно е съосновател на Rise Fund, който инвестира в компании, които водят до положителни социални и екологични промени.

Боно е получил редица награди за своята музика и благотворителност, включително Почетния медал на Пабло Неруда на Чили, Почетния легион от френското правителство, почетното британско рицарство, наградата Фулбрайт за международно разбирателство и личността на годината на списание Time (заедно с Бил и Мелинда Гейтс). Той живее в Дъблин със съпругата си Али Хюсън.

Творбата трябва да бъде публикувана на 1 ноември.