Някои от последните записи, направени от вокалиста Shawn Smith с групата Brad от Сиатъл преди смъртта му през 2019 г., ще бъдат включени в предстоящия албум на групата “In the Moment That You’re Born“.

Проектът с 10 песни ще бъде издаден на 28 юли от лейбъла Loosegroove на китариста на Brad и Pearl Jam Stone Gossard, чийто барабанист Regan Hagar също е основател и творчески директор.

Излязла днес, заглавната песен е една от най-тежките песни на Brad някога, като Smith пее в по-нисък регистър от обикновено на фона на въртеливите китари на Gossard и Keith Lowe. Hagar казва, че песента идва от уикенд-звукозаписна сесия преди около пет години и че вокалите на Smith предлагат почти госпъл атмосфера. Звуково, той се връща към другия проект на Smith и Hagar Satchel, който често беше активен успоредно с Brad през 90-те.

Голям въртящ се звуков пейзаж с красив вокал отгоре и мелодичната водеща роля на Stone, докато нашето превозно средство ни кара през пистата – едно красиво пътешествие“, казва Hagar пред SPIN. „Обичам, когато отидем в тази зона.“

Gossard, Hagar и Lowe са прекарали няколко години в събиране и полиране на материал след смъртта на Smith, процес, за който Gossard разказва пред SPIN, му е напомнил за уникалното майсторство на Smith. „Shawn Smith имаше невероятна антена за възвишеното и предаде тези усещания във вокалите си“, казва той. „Той не се страхуваше от импровизацията и обичаше творчеството. Shawn процъфтяваше, когато залозите бяха високи – той беше дълбоко приключенски настроен артист“.

Smith е роден в Спокейн, Вашингтон, установява се в Сиатъл и издава първия си албум под името Pigeonhed през 1993 г., горе-долу по същото време, когато започва да свири в Brad с Gossard, Hagar и съоснователя Jeremy Toback.

В знак на уважение към легендарнoтo музикалнo наследство на членовете на групата в Сиатъл, които включват Malkfunkshun, Green River, Mother Love Bone и Pearl Jam, Brad също правqt кавър на песента на Malfunkshun „Stars N’ You“ в новия албум; Malkfunkshun включваше Hagar и бъдещия певец на Mother Love Bone Andrew Wood, а оригиналната му версия в компилацията Deep Six от 1986 г. беше отличителна в ранната кариера.

За много от нас Deep Six беше първият път, когато чухме Malkfunkshun на запис“, казва Gossard. „Всички бяхме виждали силата на Andrew в местните клубове, но беше невероятно да чуем колко добри са наистина той и групата в студиото. „Stars N’ You“ е начинът на Brad да признаем любовта ни към Andrew и дълбокото влияние, което той имаше в живота ни.“

Освен заглавната песен, която е миксирана от продуцента/инженера на Pearl Jam Josh Evans, “In the Moment That You’re Born” е записан и миксиран от Floyd Reitsma в студиото на Gossard Litho в Сиатъл. Hagar създаде корицата, която включва изображения на фотографа от Сиатъл Ланс Мърсър.

Албумът пристига в същия ден като преизданието за 30-годишнината на дебютния албум на Brad от 1993 г., “Shame“. To ще бъде издадено във на и CD в четири различни цвята. Предварителни поръчки – тук.

Brad – “Shame” 30th Anniversary Edition

1. Buttercup
2. My Fingers
3. Nadine
4. Screen
5. 20th Century
6. Good News
7. Raise Love
8. Bad For the Soul
9. Down
10. Rockstar
11. We