Британската поп легенда Elton John ще прекрати концертните си турнета след близо 50 години сценична дейност. Прощалното турне “Farewell Yellow Brick Road” ще продължи до 2021-ва и ще премине през почти всички континенти.

Приоритетите в моя живот се промениха. Сега най-важни са децата ми, съпругът ми, семейството ми. Смятам, че е време да благодаря на феновете си и да се сбогуваме.

Разбираемо, музикантът иска да отдели повече време на децата си – 5-годишния Илайджа и 7-годишния Закари, както и да обърне внимание на здравето си. Според изданието 70-годишният музикант ще спре да обикаля, след като направи едно прощално турне. “Искам да спра турнетата – не свиренето, а турнетата. Седемдесет не е 60, нито 50.” – споделя музикантът.

Турнето, официално озаглавено “Farewell Yellow Brick Road,” ще стартира от Северна Америка през септември. Сър Елтън очаква то да продължи до 2021-ва, защото “отнема много време да направиш концерти в целия свят”. Но когато турнето свърши, това ще бъде краят на концертната му кариера. “Не бих направил като Sher – да обявя, че се пенсионирам и после да тръгна на световно турне”.

В понеделник Elton John бе сред отличените с Кристална награда от Световния икономически форум в Давос за благотворителната дейност на неговата фондация за борба със СПИН. След продадени над 200 милиона броя от албумите му той е един от най-желаните изпълнители на живо, разказва BBC.

Миналата година той бе принуден да отмени 9 спектакъла в Лас Вегас и Калифорния заради бактериална инфекция, започнала по време на турнето му в Южна Америка. По-късно мениджърът му заяви, че сър Джон е прекарал две нощи в интензивното отделение заради “потенциално смъртоносна” зараза. Въпреки това музикантът изнесе през миналата година 87 концерта в Европа, Австралия и САЩ. През 2013 г. пък отмени концерта си в Хайд парк заради спешна операция от апандисит.

За неделя е планиран негов дует с Miley Cyrus на раздаването на годишните музикални награди “Грами”. Във вторник в нюйоркската “Медисън скуеър гардън” ще има специален концерт в негова чест с участието на Chris Martin (Coldplay), Sam Smith, John Legend, Kesha, Keith Urban.

В момента Elton John работи по бродуейски мюзикъл, основан на “Дяволът носи “Прада”, спектакъл по мотиви от “Цар Лъв” на “Уолт Дисни” и анимацията Sherlock Gnomes, продуцирана от неговата компания.