1297669777222_original

През последното десетилетие, успоредно с впечатляващата си кариера на рок музикант, Bryan Adams се радва на международен успех и като фотограф. Неговите фотографии са публикувани в списанията Vogue, Vanity Fair и Zoo, а снимките му се излагат в най-реномираните световни музеи и галерии. Изложбата следва Flash на Lenny Kravitz, която видяхме у нас през април.

Изложбата ще бъде открита лично от Bryan Adams на 11 октомври преди концерта му в Арена Армеец същия ден, част от световното турне Get Up. Тя се осъществява от фондация “Мусиз” и “Америка за България” , Vivacom, с партньорството на Samsung и серията вина Le Photographe, със съдействието на Столична община. Част е от седмото издание на платформата “Майстори на фотографията”

Серията Wounded (Ранени) показва наследството на войната. За нея Брайън Адамс снима млади британски военни, претърпели тежки травми по време на мисиите в Ирак и Афганистан, които променят живота им завинаги. В Wounded са включени 30 портрета, които отдават почит на съвременните военни герои и хвърлят светлина върху тежкия живот на осакатените ветерани.

Представена за първи път в момент, в който светът отбелязва 100 г. от началото на Първата световна война, и когато Великобритания изтегля своите войски от Афганистан, изложбата е същевременно провокация и преклонение спрямо тези, които продължават да излагат своя живот на опасност в името на държавния дълг. Интимните портрети на ветераните са поразителни и обезпокоителни – нито един от тях не се срамува и не скрие зверските последици на войната. Всяка една от тези вдъхновяващи личности показва изключителна храброст, решителност и лоялност както по време на служба, така и в гражданския си дълг. Кадрите от серията Wounded разказват за извървения път към превъзмогване на трагедията и продължаване напред в живота.

За Exposed (На фокус) пред обектива на Брайън Адамс застават знаменитости като кралица Елизабет, Мик Джагър, Дъстин Хофман, Стинг, Ейми Уайнхаус, Моника Белучи, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Шон Пен, Лана дел Рей, Луиз Буржоа, Бен Кинсли, Пинк и Мики Рурк.

“Прекият достъп до много известни личности и икони на музикалната и филмовата сцена прави портретите на Брайън Адамс силно интимни, интензивни проучвания, някои от които се превръщат във фотографски икони сами по себе си”, отбелязва сър Елтън Джон в предговора си към печатното издание на Exposed.

Много от портретите и модните снимки на Брайън Адамс са заснети за Zoo Magazine, което той създава в Берлин през 2004 г. За Zoo Адамс снима Мики Рурк във ваната, Дъстин Хофман на риболов и в скъп костюм, Майкъл Фокс, който вече страда от Паркинсон, но иронизира заболяването във фокуса на камерата. По това време Брайън Адамс е затвърдил намерението си да бъде голям фотограф – няколко години преди това, през 2008 г., той е избран между много други известни имена да направи портрет на самата кралица Елизабет. С образите и кадрите, които създава, Адамс разбива клишетата за звездите, в някои ги иронизира, а други са много интимни. Изключителен майстор на студийната фотография, но едновременно с това той е в плен и на snapshot естетиката.

БРАЙЪН АДАМС EXPOSED
11 октомври – 12 ноември
VIVACOM Art Hall
Вход: свободен
Курaтори: Анке Дигенхард и Мат Хъмфри, Crossover.

За огромния талант на Bryan Adams вече стана дума в RtN, припомнете си и фотографиите му:

Брайън Адамс като фотограф