Индъстриъл ветераните Fear Factory са без певец, след като основа фронтменът Burton C. Bell обяви, че напуска групата.

В отворено писмо, публикувано на официалния му уебсайт, Bell изброява редица фактори, довели до решението му.

Напускането на Bell идва няколко седмици след като Fear Factory стартираха кампания GoFundMe в подкрепа на работата по новия им албум. Изглежда усилията за набиране на средства бяха ръководени от китариста Dino Cazares, като Bell още тогава настояваше: „Нека бъда ясен: не съм част от кампанията GoFundMe, нито имам полза от нея“.

Този спор възникна след дълга съдебна битка между Bell и бившите членове на групата Christian Olde Wolbers и Raymond Herrera за името на Fear Factory. Както Бел посочва в писмото си, правните спорове и последните събития в групата са го накарали да се оттегли от бандата, която той основа през 1989 г .:

„В СОБСТВЕНИТЕ МИ ДУМИ

Смятам се за частно лице, предпочитам да запазя личния си бизнес за себе си и за доверени близки. Правя публичните си изявления с обмислено намерение, никога не се отклонявам от истината, въпреки последователната поредица от нечестни представи и необосновани обвинения от бивши и настоящи членове на групата; токсична драма, в която реших да не участвам.

Последните няколко години бяха дълбоко агонизиращи. Като пряка последица от тяхната алчност, тези трима ме завлякоха през несправедливата съдебна система, в резултат на което съм осакатен финансово. В крайна сметка тези трима членове са завладели основния ми поминък. Те обаче никога няма да приемат моето 30-годишно наследство като биещото сърце на машината. Наследство, за което никой друг член, бивш или настоящ, никога не може да претендира.

И така, след значителни, съзерцателни душевни терзания стигнах до убеждението, че не мога да се приравня към някой, на когото не вярвам, нито уважавам. Затова обявявам на феновете, че напускам Fear Factory, за да насоча цялата си енергия и внимание към продължаващия успех на Ascension of the Watchers и всички мои бъдещи начинания.

Много се гордея с последния албум на Ascension of the Watchers, “Apocrypha”. Процесът на писане и запис на “Apocrypha беше наистина катарзисно и артистично пътешествие и растеж за мен. Възстановявайки страстта си към писането, позволявайки на музиката ми да процъфтява, позволявайки на душата ми да се издига, спасявайки ме от истинския ад, който погълна значителна част от ежедневието ми. Сътрудничеството с талантливи сродни души наистина създаде вдъхновяваща среда за подкрепа и взаимно уважение, дух, който ми липсваше от много дълго време.

Бих искал да благодаря на всички мои фенове за постоянната подкрепа през цялата ми кариера. Много се гордея с постиженията си, но е време да продължа напред. Сега гледам към бъдещето с отворени очи, отворен ум и отворено сърце, тъй като моят артистичен път се стреми към още по-голям успех в музиката, писането и изкуството. Вярно е, „краят винаги е начало“. Душата е свободна от машината. – Burton C. Bell“.

До днес Fear Factory са издали девет студийни албума, като най-продаван от тях е златно-сертифицирания “Obsolete” от 1998 г. Съобщава се, че Bell вече е записал вокалите за предстоящия албум на групата, който е със заглавие “Monolith” и е в процес на разработка от няколко години.

С напускането на Bell, Cazares и барабанистът Mike Heller са единствените двама постоянни членове на Fear Factory, останали в групата. Както Bell спомена в това отворено писмо, сега той ще насочи вниманието към другата си група, Ascension of the Watchers.

Спомнете си по-добрите дни на Fear Factory с видеото от 2001 г. „Linchpin“: