8 ноември 2019 (петък вечер) – 21:00ч. – клуб *Mixtape 5*, Голяма зала (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“)

Есенното европейско турне на „музата на режисьора Дейвид Линч“ Криста Бел и нейния квартет започва тази седмица, като още третата дата от него е в София – този петък, на 8 ноември, в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“). Датата в София е и единственият концерт на Балканите, ако не броим Атина, а организатор е радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който този месец чества 11 години от създаването си. Както и преди две години (през 2017, годината на новия „Туин Пийкс“), така и сега, през 2019, годината, в която Линч беше удостоен с „Оскар“ за цялостно творчество, неговото голямо откритие за световната музикална сцена Криста Бел ще представи на софийската публика музика както от съвместните си два албума с него, така и от новото си творчество.

Тази пролет излезе и четвъртият й пълнометражен албум “Feels Like Love”, на песен от който носи името й настоящото й турне “Time Never Dies”. Криста Бел, която изигра специален агент Тами Престън в третия сезон на „Туин Пийкс“, започва музикалната си кариера през 90-те с джипси-суинг формацията от родния й Остин, щата Тексас, “8½ Souvenirs“ (име, почитащо както Фелини , така и Грапели). Първата й по-сериозна работа с Линч е във филма “Inland Empire” (2006) – неин е разтърсващият глас в песента “Poilish Poem”. Следват албумите “This Train” (2011) и късометражният “Somewhere In The Nowhere” (2016), където Линч освен съавтор и продуцент, е още и китарист. С тях Криста Бел се нарежда сред плеядата от удивителни женски гласове във вселената на Дейвид Линч (ще споменем само още имената на Джули Круз и Ребека дел Рио и това ще е напълно достатъчно). Съвместната работа на двамата продължава в киното, докато със следващия си албум (“We Dissolve” от 2017, който също беше изсвирен в своята цялост в София, пак по покана на “Аларма Пънк Джаз“ преди две години) Криста Бел пое в една малко по-нова посока – там продуцент вече беше дългогодишният сподвижник на Пи Джей Харви Джон Париш, а в записите участваха Ейдриън Ътли от Portishead, Джеф Даунс отYes иAsia и Стивън О‘Мали от Sunn O))).

В новия албум “Feels Like Love” сякаш преднамерено няма звездни гости от тази величина, като в деветте песни се дава много повече пространство и свобода за изява на собствените магични сили – на Криста Бел и на музикантите в оригиналния й квартет – Кристофър Смарт (басист и съавтор на повечето от песните в последните два албума), Джейсън Олтман (барабанист) и Джон Санчес (когото ще гледаме за първи път на българска територия) – китари. Три от песните вече познаваме и от късометражното й издание, излязло няколко месеца след първия й концерт у нас – това са “52 Hz”, “Everest” и вдъхновената от „Туин Пийкс“ “Blue Rose”. Сред безспорните хитове в албума са още “Time Never Dies”, заглавната “Feels Like Love” и финалната “Vanish”, въпреки че в този албум сякаш няма песни, които да не са хитови… Оставяме си място и за изненада в петък, разбира се: нали помните как преди две години съвсем неочаквано изсвириха на бис “Do You Love Me?” на Ник Кейв?

Вратите на Голямата зала на клуб *Mixtape 5* отварят точно в 21:00ч. В 21:15 вечерта започва с подгряващия артист Mytrip – дарк-дроун-ембиънт амплоато на музиканта-композитор-продуцент Ангел Симитчиев, откривал за всеобщи любимци като Lamb и Nadja, записвал с Иван Шопов и Тим Холхаус и създател на лейбъла за авангардна електронна музика Amek. Квартетът на Криста Бел ще излезе на сцената точно в 22:00ч. Афтърпартито започва в полунощ в „Габа Бар“ и ще продължи до зори.

Билети – 28 / 30 лв има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/851680435202838