Класиците Killing Joke представиха новия си сингъл, “Full Spectrum Dominance”

Слушайте го по-долу:

Update: появи се и текстово видео към песента:

Произходът на Killing Joke се крие в Matt Stagger Band. Paul Ferguson свири на барабани за групата, когато среща Jaz Coleman (вокали, клавишни) в края на 70-те. Coleman се присъединява към Matt Stagger Band за кратко, но скоро той и Ferguson се разделят, за да създадат Killing Joke в края на 1978 г. Дуото наема басиста Youth (роден като Martin Glover Youth), който преди това е свирил с пънк групата Rage, и китариста Geordie (роден Kevin Walker), за да завърши състава на групата. Killing Joke се местят в Notting Hill Gate и записват дебютното си EP, “Almost Red“, с пари, взети назаем от приятелката на Coleman по това време. DJ-ят на BBC Джон Пийл е толкова впечатлен от EP-то, че предлага на групата сесия в неговото шоу, което става едно от най-популярните предавания, които излъчва в края на 70-те. До края на 1979 г. групата подписва с Island Records, което им позволява да създадат свой собствен лейбъл, Malicious Damage.

Killing Joke издават “Wardance“, техния дебютен сингъл за Malicious Damage, през февруари 1980 г. След издаването му Killing Joke и Malicious Damage преминават от Island Records към EG и групата издава едноименния си дебютен албум. Групата започва да свири редовно в цяла Англия и си спечелва противоречива репутацията. Произведенията им често съдържат отблъскващи или подстрекателни образи и след като един от концертните им плакати изобразява папата, благославящ легиони от нацисти, на групата е забранено да изнесе концерт в Глазгоу. Въпреки противоречията, групата започва да натрупва последователи както на пънк, така и на диско фенове с твърди, но танцувални сингли като “Psyche” и “Follow the Leader“. Групата издава втория си албум, “What’s THIS For…!“, през 1981 г.

След като записва и издава третия албум на групата, “Revelations” от 1982 г., Jaz Coleman, който е развил мания по окултното, решава, че Апокалипсисът е близо, затова напуска групата и бяга в Исландия с Geordie. Докато са в Исландия, Coleman и Geordie работят с редица исландски групи, най-вече Theyr, които по-късно ще се превърнат в Sugarcubes. Youth последва Coleman в Исландия малко след заминаването му. След няколко месеца без никакви признаци за края на света, Youth се завръща в Англия и създават Brilliant с Ferguson. Ferguson обаче напуска малко след сформирането на групата и се мести в Исландия с новия басист на Killing Joke, Paul Raven. Youth продължи да свири с Brilliant, докато новият състав на Killing Joke — включващ Coleman, Geordie, Ferguson и Raven — работи в Исландия за кратък период от време. Скоро групата се завръща в Англия и записва “Fire Dances“, който е издаден през 1983 г. “Fire Dances” демонстрира по-спокойна, по-пряма група от тази, представена в по-ранните записи на групата.

До края на 80-те Killing Joke продължават да издават албуми, всички от които не успяват да си върнат публиката, която имат в началото. След “Outside the Gate” от 1988 г. групата се разпада, само за да се събере отново две години по-късно за “Extremities, Dirt & Various Repressed Emotions“. Той включва нов барабанист, Martin Atkins, и връщат групата към шумните танцови експерименти от по-ранните им записи. След издаването му групата си взема четиригодишна пауза. През 1994 г. Killing Joke се преформира като трио с Coleman, Geordie и Youth и групата издава “Pandemonium“, по-твърд, по-тежък албум от предишните си записи. Следват “Democracy” (1996) и втори едноименен албум (2003). След подгряване за събралите се отново Mötley Crüe на турне в Обединеното кралство през 2004 г., групата се установява в Прага, за да запише следващия си албум, “Hosannas from the Basement of Hell“, който се появява през 2006 г. През октомври 2007 г. Paul Raven умира от сърдечна недостатъчност в Женева, Швейцария. Оригиналите от състава – Coleman, Geordie, Youth и Paul Ferguson присъстват на погребението и решават да се съберат отново в чест както на Raven, така и на Killing Joke. След световно турне, този състав влиза в студио и записва изданието от 2010 г. “Absolute Dissent“. През ледващите няколко години турнета и архивни издания държат групата заета.