Австралийските рок легенди Midnight Oil обявиха, че следващото им турне ще бъде последно. Групата ще издаде нов албум, “Resist“, през новата година и ще предприеме последно турне, за да го подкрепи.

През 2017 г. Midnight Oil се завърнаха от дълга пауза с облян в пот концерт в кръчмата в легендарното заведение в Сидни, Selina’s. В средата на този специален сет фронтменът Peter Garrett заимства някои известни реплики, увещавайки „ярост, ярост, срещу умирането на светлината“. И точно това правят оттогава. Те разпродадоха 77 концерта в 16 страни по време на своето епично турне „Great Circle“. Те отново обиколиха Европа, направиха запомнящ се концерт в пустошта, след това се върнаха в студиото за първи път от над 18 години и записаха 20 нови песни. Първата партида от този материал, “The Makarrata Project“, дебютира на №1 през 2020.

Днес Midnight Oil обявиха, че тази глава от кариерата им ще завърши запомнящо се през следващата година с издаването на другите 12 нови песни, които записаха с Bones и поредица от големи концерти. И двете са подходящо озаглавени “Resist“.

Турнето започва с предварително обявено участие на фестивала Mona Foma в Лонсестън, Тасмания, на 23 януари и приключва в Spark Arena в Окланд, Нова Зеландия на 13 май. Всички дати са по-долу.

Всички знаем, че времето не може да спре за никого, но след много години заедно духът на групата е дълбок, музиката и думите са силни, а нашите идеи и действия са толкова смели, колкото можем да ги направим“, казва фронтменът Peter Garrett. “Достигнахме до хората по начини, които никога не сме могли да си представим. Желанието ни да творим и да говорим е неограничено“.

Надяваме се, че всеки, който чуе този албум и стигне до някой от концертите, ще излезе загрижен за бъдещето на планетата, казвайки „защо да спра сега?“. Винаги сме започвали всяко наше турне, сякаш е последно – този път всъщност ще бъде“.

Въпреки че турнето ще бъде последното за групата, те не изключват да работят заедно в студиото, като изявление на уебсайта на групата разкрива: „Всеки от членовете ще продължи собствените си проекти през годините напред. Те остават много отворени за да записват заедно нова музика в бъдеще и да подкрепят каузи, в които вярват.”

Resist” е първата нова музика, издадена от групата след смъртта на басиста Bones Hillman миналата година от рак. Hillman свири в новия албум.

Днес можем да чуем още едно от новите парчета, “Tarkine

Midnight Oil: “Resist

01. Rising Seas
02. The Barka-Darling River
03. Tarkine
04. At the Time of Writing
05. Nobody’s Child
06. To the Ends of the Earth
07. Reef
08. We Resist
09. Lost At Sea
10. Undercover
11. We Art Not Afraid
12. Last Frontier

Midnight Oil: Resist Australia and NZ tour dates

Jan 23: Launceston Mona Foma Festival, TAS
Jan 25: Launceston Mona Foma Festival, TAS
Jan 28: Hobart Mona Foma Festival, TAS
Jan 31: Hobart Mona Foma Festival, TAS
Feb 26: Orange Heifer Station Wines, NSW
Mar 02: Wollongong WIN Entertainment Centre, NSW
Mar 05: Waurn Ponds Mt Duneed Estate, VIC
Mar 09: Melbourne Rod Laver Arena, VIC
Mar 12: Wahgunyah All Saints Estate, VIC
Mar 26: Middle Swan Nikola Estate Winery, WA
Apr 02: Darwin Ampitheatre, NT
Apr 06: Cairns Convention Centre, QLD
Apr 09: Sunshine Coast Stadium, QLD
Apr 13: Brisbane Riverstage Brisbane, QLD
Apr 15: Byron Bay Bluesfest, NSW
Apr 19: Canberra Stage 88, ACT
Apr 21: Sydney Qudos Bank Arena, NSW   
May 07: Christchurch Arena, NZ
May 10: Wellington TSB Arena, NZ
May 13: Auckland Spark Arena, NZ