Финландците Sinisthra ще издадат новия си албум “The Broad and Beaten Way” на 15 май чрез Rockshots Records.

Closely Guarded Distance“е централната част на албума и вероятно най-трудно смилаемата песен в него. Затова я избрахме за първи сингъл. Дълга е около 13 минути, разделена на три части. В музикално отношения тя събира в себе си няколко полуготови и полуизхвърлени песни, които не знаехме как да завършим. Мисля, че синтезира това, което представлява Sinisthra, всичките ни основни съставки са дестилирани в една песен”.

The Broad and Beaten Way” идва 15 години след дебютния запис на Sinisthra “Last Of The Stories of Long Past Glories“, а създаването му е бавен и тежък процес. Песните са написани преди години, но след това други проекти, например участието на на вокалиста Tomi Joutsen в Amorphis, излизат на преден план. Китаристът Markku Mäkinen пише по-голямата част от музиката за групата, чийто оригинален и сложен звук често е грешно определян.

Групата обяснява еволюцията на тяхната музика: “Всички ние сме сме започнали в траш и дет метъл групи, но когато групата първоначално се събра през 2000 г., в звука ни нямаше много метъл, тя беше повече гръндж и на моменти trip-hop. След първия албум през 2005 г., звукът стана доста по-тежък, появи се и нещо от прог бандите от 70-те”.

Слушайте “Closely Guarded Distance” тук:

Sinisthra – “The Broad and Beaten Way“:

1. Eterne
2. Closely Guarded Distance
3. Halfway To Somewhere Else
4. Morning Frail
5. Safe In The Arms of The Everlasting Now
6. Ephemeral

Sinisthra са:

Tomi Joutsen – вокал
Markku Mäkinen – китара
Erkki Virta – ударни
Timo Vainio – клавишни
Marko Välimäki – китара
Janne Telen – бас