Шесткратно номинираният за Грами музикант/текстописец/продуцент Steven Wilson представи още един сингъл от своя нов албум, “What Life Brings”.

Песента е предвестник на революционния седми солов албум на Wilson, „The Harmony Codex“, пристигащ чрез Spinefarm Records в широка гама от формати – включително CD, 2LP, Blu-ray, цифрово изтегляне и луксозно лимитирано издание от 3 диска – на 29 септември. Предварителните поръчки са налични сега.

Написан, изпълнен и продуциран от Wilson, “The Harmony Codex” го показва да създава ярък гоблен от памет и размисли, вплитайки хипнотизиращ звук и експанзивни песни в нещо напълно уникално, запис, който съществува извън понятието за жанр. Работейки сам в студио, скрито в гаража на градска къща в Северен Лондон, Wilson сглобява 10-те песни от албума с дистанционна помощ от редица приятели и колеги – от дългогодишни партньори в студиото като Ninet Tayeb, Craig Blundell и Adam Holzman до колаботации за първи с Jack Dangers (Meat Beat Manifesto) и Sam Fogarino (Interpol). Всеки от тях е поканен да добави свой собствен индивидуален отпечатък към записа, струните и семплираните звуци, придавайки ритъм и цвят на вече сложната музикална визия на Wilson.

The Harmony Codex“ ще бъде наличен и като луксозно лимитирано издание от 3 диска, включващо книга с твърди корици. Разширеното издание добавя “Harmonic Distortion“, 77-минутно преосмисляне на албума, включващо алтернативни версии и ремикси от Manic Street Preachers, Roland Orzabal (Tears For Fears),Mikael Åkerfeldt (Opeth), Interpol, Meat Beat Manifesto, Faultline и Radiophonic Workshop. Комплектът включва и луксозна версия на “The Harmony Codex” Blu-ray, включваща Hi-Res 96/24 стерео, 5.1 съраунд и Dolby Atmos миксове, два видеоклипа и ексклузивни инструментални миксове на целия албум в Hi-Res 96/ 24 стерео, 5.1 съраунд и Dolby Atmos. Комплектът допълнително включва ексклузивна книга с твърди корици от 100 страници, проектирана от дългогодишния визуален сътрудник Carl Glover и включваща зашеметяваща работа на прочутия художник Hajo Mueller, създадена в тясно сътрудничество с Wilson по време на създаването на албума.

Ето и новото “What Life Brings

Update: появи се и официалното видео:

Приветстван от David Fricke в Rolling Stone за неговия „борбен дух и истински прогресивни идеали в рок композицията, груповата импровизация и емоционално автентичното разказване на истории“, Wilson е, сред многото си образи, артист-визионер, съосновател на номиниранaтa за Grammy британскa рок група Porcupine Tree и пионер в пространствения аудио ремикс, известен с работата си с изпълнители като The Who, King Crimson, Chic, Van Morrison, Tears For Fears, XTC и много други. „The Harmony Codex“ следва шестия самостоятелен студиен албум на Wilson, „The Future Bites“ от 2021 г., който дебютира под номер 4 в класацията за албуми на Обединеното кралство сред аплодисменти на критиката в цял свят и по-късно спечели две престижни номинации за Grammy (за “Best Immersive Audio Album” и “Best Boxed Or Special Limited Edition Package”), отбелязвайки общо петата и шестата номинация на Wilson за Grammy в кариерата му досега.

Миналата година видяхме международно аплодираното издание на дългоочаквания единадесети студиен албум на Porcupine Tree и първо издание от повече от 12 години, “Closure/Continuation“, който дебютира под номер 2 в класацията за албуми на Обединеното кралство и достигна номер 1 в Германия, Холандия и Швейцария. Последва епично световно турне, преминало през Северна Америка, Южна Америка и Европа, преди да завърши с триумфално разпродадено шоу в прочутата OVO Arena Wembley в Лондон.

Steven Wilson “The Harmony Codex

1. Inclination
2. What Life Brings
3. Economies Of Scale
4. Impossible Tightrope
5. Rock Bottom
6. Beautiful Scarecrow
7. The Harmony Codex
8. Time Is Running Out
9. Actual Brutal Facts
10. Staircase

“The Harmony Codex” deluxe limited-edition box set track listing:

Disc 1: The Harmony Codex

1. Inclination
2. What Life Brings
3. Economies Of Scale
4. Impossible Tightrope
5. Rock Bottom
6. Beautiful Scarecrow
7. The Harmony Codex
8. Time Is Running Out
9. Actual Brutal Facts
10. Staircase

Disc 2: Harmonic Distortion

1. Codex Theme #7
2. Economies Of Scale (Manic Street Preachers Remix)
3. Codex Theme #9
4. Inclination (Faultline Remix)
5. Impossible Tightrope (Alternate Version)
6. Codex Theme #6 4
7. Beautiful Scarecrow (Meat Beat Manifesto Excursion 1)
8. Codex Theme #8
9. Time Is Running Out (Mikael Åkerfeldt Version)
10. Staircase (Interpol Remix)
11. 11 Codex Theme #3
12. What Life Brings (Aug 22 Mix By Roland Orzabal)
13. The Harmony Codex (Long Take)
14. Staircase (Radiophonic Workshop Remix)

Disc 3: The Harmony Codex Blu-ray

1. High-Resolution Stereo (96/24)
2. 5.1 Mix (96/24)
3. Atmos Mix (48/24)
4. Stereo Instrumentals (96/24) *
5. 5.1 Instrumentals (96/24) *
6. Atmos Instrumentals (48/24) *

* exclusive to this edition

За бъдещето на PT, Wilson споделя: “Междувременно (вероятно финалните) шоута на PorcupineTree ще бъдат няколко фестивални изяви през лятото, проверете каналите на групата за повече информация“.

Миналия юни Wilson сподели за Under The Radar, че последното завръщане на Porcupine Tree „не е събиране“. Той добави: „Имам предвид, първо, ние никога не се разделихме. И второ, направихме нов запис. За мен турнето за събиране е, когато се съберете, след като сте се разделили, и всъщност излизате и просто свирите най-големите си хитове, което направиха The Police, за публика, която основно изпитва носталгия към това, което си бил преди 30-40 години. Ние никога не сме се разделяли и правим този запис през последните 10 години. Всъщност, работим по него от финала на предишното турне. Значи това събиране ли е? Не мисля така. Не е по-различно от Tool да се завърнат след 15 години със следващия си запис. Бяхме по-бързи от това .. [Смее се] Работихме върху този запис от много дълго време, но никой не знаеше, че правим записа изобщо. Всички предположиха, че групата вече не съществува. Аз често казвах на хората да забравят Porcupine Tree и че няма да се върнем. Защото исках хората да се съсредоточат върху това, което правя в дадения момент. Но това бяха лъжи, защото всъщност знаех, че работим по този запис и знаех, че в крайна сметка ще излезе.”