The Ocean пуснаха съвсем нова песен, “Jurassic | Cretaceous“, колаборация с певеца на Katatonia Jonas Renkse. Песента е от осмия дългосвирещ албум на групата, “Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic“, който ще бъе издаден на 25 септември от Metal Blade Records / Pelagic Records.

Новият албум е продължение на “Phanerozoic I: Paleeozoic” – първата половина на голям, палеонтологичен концептуален албум. Можете да слушате изцяло “Jurassic | Cretaceous” по-долу.

Първата част на Phanerozoic наистина е албум „без съжаления“, което е доста рядко“, казва китаристът Robin Staps. – “Може би дори за първи път мога да кажа това“.

Phanerozoic II е по-експериментален, по-еклектичен и по-разнообразен по отношение на темповете, ритмите, китарите и използването на електрониката. Това беше умишлен избор: искахме част I да се усеща доста по-рационална и да има силно сближаване между отделните песни. Искахме да създадем определена вибрация, която да се задържи от първата до последната нота в целия запис. Запазихме по-странния, по-дръзкия и по-прогресивен материал за част II.

Разделен на два раздела – мезозойски и кайнозойски – албумът е записан в Исландия, Испания и Германия и продуциран от уважавания студиен гуру Jens Bogren.

Staps обяснява: “Резултатът е запис, който е истинско пътуване. Той започва на едно място и завършва на съвсем различно място. По някакъв начин той се отнася до “Pelagial” от 2013 г., който беше подобен по това, че беше също пътуване: но по-насочен, съсредоточен и предвидим. Phanerozoic II от друга страна е по-близо до опита на свободното падане. “

The Ocean Collective: “Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic

1. Triassic
2. Jurassic | Cretaceous
3. Palaeocene
4. Eocene        
5. Oligocene
6. Miocene | Pliocene
7. Pleistocene
8. Holocene