Civil War е бандата на четирима от основателите на Sabaton. Всъщност през 2012-а почти целият членски състав напусна Sabaton, оставяйки Joakim Brodén сам с басиста Pär Sundström…

Иска се кураж и много вяра в собствените сили, за да оставиш групата, която всъщност ти си изградил, точно когато тя е на върха на славата. Не е наша работа да се ровим във взаимоотношенията на музикантите, но като фенове и ние поддържаме тезата, че така печелим като получаваме две банди от една. Това важи с пълна сила, когато говорим за можещи артисти, които уважаваме и знаем, че има какво да предложат и извън вече затвърдилата името си тяхна (вече бивша) банда.

Civil War e сформирана през 2012-а от екс-сабатонците Oskar Montelius- китара, Rikard Sundén-китара, Daniel Mullback –барабани и кийбордистът Daniel Mÿhr, заедно с вокалистът Nils Patrik Johansson (Astral Doors). За да е бандата пълнокръвна, към тях се присъединява и басиста Stefan ‘Pizza’ Eriksson.

С достъпния си пауър/хеви метъл армията на групата по света се множи бързо. Не е тайна, че в България стилът е особено тачен и има видима преднина пред останалите разклонения в жанра.