The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows“, вторият солов запис на лидера на Blur и Gorillaz, излиза през ноември.

Както беше обещал, Damon Albarn (Gorillaz, Blur, The Good, the Bad & the Queen ) разкри подробностите за новия си албум: “The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows” излиза на 12 ноември чрез Transgressive.

Albarn за първи път обяви „The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows“ през 2019 г.; той беше замислен като оркестрова пиеса, но пандемията го накара да отмени турнето си в подкрепа на проекта. „Направих свое собствено мрачно пътешествие, докато правех този запис, и това ме накара да повярвам, че все още може да съществува чист източник“, казва Albarn.

Damon Albarn издаде единствения си предишен самостоятелен албум, “Everyday Robots“, през 2014 г.

В съобщение за пресата беше отбелязано, че Albarn е написал и записал „Royal Morning Blue“ по време на престой в Исландия, като фронтменът на Blur и Gorillaz черпи вдъхновение от зимното крайбрежие. Парчето е „директно вдъхновено от гледката от позицията на Албарн на пианото, гледащо към морето, улавя чудото на дъжда, превръщащ се в сняг пред очите му”.

Самият Albarn добавя: „Ето защо песента започва с „Дъжд, превръщащ се в сняг“, защото това е този момент, това усещане. В целия мрак, който преживяхме, това беше толкова красиво, положително нещо.

Паралелно със студийната версия бе показано и лайв видео от студиото:

Damon AlbarnThe Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows:

01. The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows
02. The Cormorant
03. Royal Morning Blue
04. Combustion
05. Daft Wader
06. Darkness to Light
07. Esja
08. The Tower of Montevideo
09. Giraffe Trumpet Sea
10. Polaris
11. Particles