David Gilmour и електронната група the Orb обявиха “Metallic Spheres in Colour“, ремиксирана и преосмислена версия на техния съвместен албум от 2010 г.

Идеята за “Metallic Spheres in Colour беше, че Alex Paterson [основателят на Orb] можеше да направи повече за първата версия, но той всъщност нямаше възможност, защото имахме философия да правим музиката като Blade Runner саундтракът се среща с Wish You Were Here,” обясни Youth, продуцент на проекта, в прессъобщение. „И така, попитах го, защо не го ремиксираме и не го направим като класика на Orb? И правейки това, това е почти напълно различен албум.”

Издаден през 2010 г., “Metallic Spheres” показва съчетание на отличителната китара, вокали и композиране на Gilmour, с ембиентния електронен пейзаж на Orb. Резултатът бяха две сюити – „Metallic” и „Spheres” – всяка съставена от по пет части.

Metallic Spheres in Colour” следва подобна структура, с двойка сюити, озаглавени „Round“ и „Flat“. Откъс от “Metallic Spheres in Colour“, наречен „Movement 1“, можете да чуете по-долу.

Metallic Spheres in Colour” ще бъде пуснат на 29 септември и е достъпен за предварителна поръчка тук. Албумът ще бъде достъпен в различни формати, включително винил LP, CD и Dolby Atmos съраунд звук.

Оригиналният албум “Metallic Spheres“, първоначално издаден през 2010 г., е създаден почти случайно. В края на пролетта на 2009 г. David Gilmour влезе в студио, за да запише песента на Graham Nash „Chicago/Change The World“, в оригинал на Crosby, Stills, Nash & Young, в помощ на британския хакер Гари Маккинън, който беше изправен пред екстрадиция в САЩ. Песента също включваше вокали от Chrissie Hynde, Bob Geldof и самия Gary, а кампанията беше подкрепена и от Peter Gabriel, Sting и актрисата Julie Christie.

Амбиънт пионерите The Orb и продуцентът Youth също подкрепиха кампанията, като ремиксираха парчето и попитаха дали David Gilmour би допринесъл с допълнителни китарни партии в студиото на Youth, The Dreaming Cave, в Wandsworth. Лидерът на Youth и Orb Alex Paterson превърна тази сесия в два ембиент пакета, 28-минутния “Metallic” и 20-минутния “Spheres” ги издаде под името “Metallic Spheres“. Албумът беше едно от първите големи издания, издадени във версия на съраунд звук, наречена 3D60 Audio, и остава фаворит сред аудиофилите.

Подобно на сингъла, приходите от албума също бяха дарени на кампанията на Gary McKinnon и през 2012 г. най-накрая беше постановено, че McKinnon не може да бъде екстрадиран в САЩ на основание права на човека и той не беше изправен пред наказателно преследване в Обединеното кралство.

David Gilmour & the Orb – “Metallic Spheres in Colour”

1. Seamless Solar Spheres of Affection Mix – The Orb and David Gilmour
2. Seamlessly Martian Spheres of Reflection Mix – The Orb and David Gilmour

Това бележи първия албум на Gilmour от концертния “Live at Pompeii“, издаден през 2017 г. Gilmour издаде песента „Yes, I Have Ghosts“ през 2020 г., a Pink Floyd издадоха самостоятелния сингъл „Hey, Hey, Rise Up“ през 2022 г. Най-новият албум на The Orb, “Prism“, беше издаден през април.